Kiszelly: Orbán Viktor válaszkísérleteket adott

Kiszelly Zoltán politológus szerint Orbán Viktor miniszterelnök a tusványosi beszédében a feltett kérdésekre válaszkísérleteket adott, de továbbgondolnia az embereknek kell.

A szakember az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában elmondta, korábbi években is tett már fel ilyen kérdéseket a miniszterelnök tusványosi beszédében, amelynek fő témája idén az unió jövője volt.

A témaválasztás hátterében Kiszelly Zoltán szerint az is áll, hogy a visegrádi országok már a szeptemberi pozsonyi értekezletre készülnek.

Hozzátette: a britek unióból való kilépésével már nincs Németországnak ellenpólusa az intézményrendszeren belül, de a visegrádi országok azokká válhatnak, Lengyelország ezért is szorgalmazza az együttműködést.

A politológus beszélt a migrációs folyamatokról is, egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy “mi vagyunk az őslakosság”, tavaly 1,5 millió ember érkezett Európába és 30 millióan vannak úton, kérdés, hogy ők az európaiakhoz akarnak-e hasonulni, vagy a régi életüket akarják itt élni.