Tömeges bálnapusztulás Chile partjainál

Mintegy 60-70 elpusztult bálna tetemére bukkantak a tengerparton Chile déli részén néhány hónappal az után, hogy decemberben több mint 330 tőkebálnatetemet sodort partra a víz egy patagóniai öbölben.

A chilei nemzeti hal- és akvakultúra szolgálat közölte, hogy nem ugyanarról a fajról van szó, amely tavaly tömegesen elpusztult. Ezek sokkal kisebb bálnák, mint a legutóbbi tömeges pusztulás áldozatai – közölte José Miguel Burgos, a szolgálat igazgatója.
A hatóságok alapos vizsgálatot indítanak a következő napokban a tengeri emlősök halála okának kiderítésére, arra összpontosítva, hogy emberi tevékenység játszhatott-e szerepet az állatok kimúlásában.

Az illetékesek közölték, hogy az állatok már több mint két hónapja kimúltak, és mivel tetemeik érintetlenek, boncolásukat el tudják végezni.
A decemberi tömeges bálnapusztulást káros algavirágzás okozta, amely mintegy nyolcmillió lazacot is megölt az év elején Chilében. Az elburjánzott alga csökkentette a víz oxigéntartalmát, ezért az állatok megfulladtak. A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség hatására emelkedett meg a víz hőmérséklete, ez idézte elő az algavirágzást.