Alapjogokért Központ: senkinek sem érdeke a rossz viszony Törökországgal

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint ha diktatúra felé halad is, a közel-keleti térségben továbbra is Törökország tudja garantálni a stabilitást, ezért sem Európának, sem az Egyesült Államoknak, sem Oroszországnak nem érdeke, hogy rossz viszonya legyen Törökországgal.

Törcsi Pétert az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában annak kapcsán kérdezték, hogy a török elnök szerda este bejelentette: három hónapos rendkívüli állapotot rendel el a múlt heti puccskísérlet miatt. Recep Tayyip Erdogan elmondása szerint a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok védelmének érdekében.

 

A meghiúsított katonai puccskísérletet követően nagyszabású tisztogatás vette kezdetét a török hadseregben, igazságszolgáltatásban és oktatásban. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe vagy távolítottak el tisztségéből az államcsínnyel összefüggésben.

Az Alapjogokért Központ igazgatója felidézte: Erdogan különböző pozíciókban már egy évtizede van Törökország élén, és lépésről lépésre az elnöki rendszer kialakításán munkálkodik, amely – az elemző szerint – részben már meg is valósult. Törcsi Péter szerint a török elnök talán most látta érkezettnek az időt arra, hogy “bevégezze” feladatait, és ellenlábasait, illetve a nem teljesen lojális politikai szereplőket “eltegye az útból”.

Megjegyezte továbbá, hogy már korábban is lehetett tapasztalni, hogy Törökországban bizonyos alapjogok sérülnek, most a török elnök még inkább szűkítené a demokratikus jogok kiteljesítését, és egyre inkább egy autoriter hatalom felé tolódik el. Ennek nyomán Törcsi Péter szerint az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolat “a szavak szintjén nyilvánvalóan romlani fog”.

Ugyanakkor Törökország politikai szerepe továbbra is megkerülhetetlen, ezért senkinek sem érdeke ténylegesen rossz viszonyban lenni vele – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a törökországi események milyen hatással lehetnek az országnak a migrációs helyzet kezelésében való szerepére, Törcsi Péter azt mondta: Törökország még komolyabb tárgyalási pozícióba kerülhet, és még több európai uniós forrást kérhet, hogy feltartóztassa a menekülteket.