A V4-ek támogatják a török kormányt

A visegrádi csoport (V4) támogatja a demokratikusan megválasztott török kormányt, bízva benne, hogy Törökország a nemzetközi jogon alapuló, állandó alkotmányos rendet biztosít - áll a V4 kormányfői által csütörtökön Varsóban elfogadott közös nyilatkozatban.

Törökország a NATO stratégiai partnere, és az Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozásra pályázik – mutat rá egyebek mellett az EU Brexit utáni aktuális helyzetével és a migrációs válsággal foglalkozó dokumentum.

Robert Fico szlovák, Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök távozik a sajtóértekezlet helyszínéről a visegrádi országok miniszterelnökeinek találkozója után Varsóban. (MTI/EPA/Pawel Supernak)

“Készen állunk arra, hogy a demokratikus, nyitott és stabil Törökországgal együtt lépéseket tegyünk az előttünk álló közös kihívásokat illetően” – áll a nyilatkozatban.

A török hadsereg egy része múlt pénteken megkísérelte átvenni a hatalmat, de a kísérletet a lázadókkal vívott harcok után visszaverték a kormányerők.

Kapcsolódó tartalom