Szijjártó: Európának stratégiai együttműködést kell kiépítenie Ázsiával

Ha Európa nem tud kiépíteni stratégiai együttműködést az ázsiai országokkal, a versenyképessége visszaszerzése komoly nehézségekbe fog ütközni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteken adott telefonos nyilatkozatában.

A külügyminiszter Ulánbátorban részt vett az Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM), amelyen 51 ország és két szervezet képviseltette magát.

Szijjártó Péter kifejtette: gazdasági, migrációs és energiabiztonsági szempontból Európa a második világháború óta nem szembesült olyan súlyos kihívásokkal, mint most. Egyértelmű, hogy ezeket a nehézségeket csak akkor tudja Európa leküzdeni, ha “politikai nyomásgyakorlás és kioktatás helyett együttműködésre törekszik azokkal az ázsiai országokkal, amelyek rendkívüli gyorsaságú gazdasági növekedést tudnak felmutatni”.

Úgy vélte, Európának stratégiai együttműködést kell kiépítenie Ázsiával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) a kétnapos 11. Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) megnyitóján Ulánbátorban. (MTI/AP/Damir Sagolj)

Ehhez szabadkereskedelmi megállapodásokra van szükség, hogy az európai országok akadálytalanul kereskedhessenek az ázsiaiakkal, és ne ütközzön adminisztratív, bürokratikus akadályokba a kereskedelem és a befektetések ösztönzése – magyarázta. Hozzátette: ezért Magyarország azt szorgalmazza, hogy az EU mielőbb kösse meg a szabadkereskedelmi megállapodást Malajziával, Thaifölddel és Új-Zélanddal.

A külügyminiszter szerint emellett szükség van olyan közlekedési beruházásokra, amelyek olyan összeköttetést biztosítanak a két kontinens között, amely ésszerűvé teszi a szállítási időtartamokat. Ilyen fejlesztések nélkül nem lehet versenyképes kereskedelem Európa és Ázsia között – jegyezte meg.

Szijjártó Péter komoly ösztöndíjprogramokat is szükségesnek tart, hogy az emberek közötti kapcsolatokat is ki lehessen építeni, hiszen – mint mondta – ez minden gazdasági, kereskedelmi együttműködés alapja. Magyarország eddig összesen ezer ösztöndíjat ajánlott fel ázsiai országokból érkező hallgatóknak magyarországi tanulmányaikhoz – közölte.

A tárcavezető hangsúlyozta továbbá a regionális együttműködések jelentőségét is. A Közép-Európa és Kína közötti együttműködés az egyik fontos alapja a két kontinens együttműködésének – fűzte hozzá.

Arra is kitért, hogy Magyarország kereskedelmi forgalma dinamikusan bővül a nagy ázsiai országokkal, Kína, Japán, Dél-Korea és Vietnam irányába nő a magyar kivitel, és olyan újabb exportengedélyekről állapodtak meg, amelyek eredményeként a magyar export tovább növekedhet.

Magyarország azért is érdekelt Európa és Ázsia szoros együttműködésében, mert egyre több olyan ázsiai befektetés érkezik az országba, amelyek magas hozzáadott értéket képviselő, sok munkahelyet teremtő beruházások – magyarázta. Hozzátette: a keleti nyitás befektetés-ösztönzési lába kifejezetten sikeres, és Magyarország akar lenni az európai gyártóközpontokat kereső ázsiai vállalatok európai központja.