A nizzai gyilkos: Mohamed Lahouaiej Bouhlel

Előre megfontolt szándékkal követte el a teherautós mészárlást a nizzai támadást elkövető Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Pitiáner tolvaj létére nem került fel a franciák terrorfigyelő listáira.

A Nice Martin információi alapján a 31 éves férfi előre megfontolt szándékkal gyilkolt – írja az Independent a francia rendőrség jelentései alapján.

A lap tudomása szerint a francia hatóságok házkutatást tartottak a rendőrök által lelőtt merénylő észak-nizzai lakásán. Az ő személyazonosító okmányait találták meg a legalább 84 ember életét kioltó tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban.

Legfrissebb információk szerint találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány.

A videón a terrorista és az őt lelövő rendőrök szerepelnek:

Bűnöző volt, de nem volt rajta a terrorlistán

A tömeggyilkosságban használt fehér teherautóját szerdán bérelte ki egy Nizza melletti kisvárosban. Erről biztonsági kamerás felvételeik is vannak. Egyébként kiszállítóként dolgozott, de a rendőrség már jó ideje szemmel tartotta.

Pitiáner tolvaj létére azonban nem kapott kitüntetett figyelmet. “Csak” lopással és kisebb erőszakos bűncselekménnyel vádolták meg. Nem tudták, hogy idő közben radikalizálódott, nem volt róla semmilyen bejegyzés a terrorellenes adatbázisban.

A fehér teherautóban fegyvereket és egy kézigránátot is találtak a rendőrök, ám később kiderült, hogy a fegyverek nem voltak valódiak, a gránát pedig nem működött.

A nyomozók az elkövetkezőkben megpróbálják azonosítani Bouhlel esetleges bűntársait, a férfi hozzátartozóinak rendőrségi kihallgatása jelenleg is zajlik.

Szomszédai szerint állandóan anyagi problémái voltak

A Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva azt írja: találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány.

Nizza, 2016. július 15. Francia rendőrök a nizzai merénylő, a rendőrök által lelőtt, tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel észak-nizzai otthona közelében 2015. július 15-én, egy nappal az után, hogy a 31 éves férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe és közben a lövéseket adott le a dél-franciaországi város tengerparti sétányán. Legkevesebb 84-en vesztették életüket, többtucatnyian megsebesültek, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak.  (MTI/EPA/Olivier Anrigo)

Francia rendőrök a nizzai merénylő, a rendőrök által lelőtt, tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel észak-nizzai otthona közelében 2015. július 15-én, egy nappal az után, hogy a 31 éves férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe és közben a lövéseket adott le a dél-franciaországi város tengerparti sétányán (MTI/EPA/Olivier Anrigo)

Bouhlelt szomszédai “magányos, csendes” emberként írták le. Nem nézett ki mélyen vallásosnak, gyakran jár rövid nadrágban, szeretett táncolni, és szerette a nőket. Az egyik szomszédja megjegyezte azonban, hogy a fiatalember soha sem viszonozta a köszönésüket. Egy másik szomszéd “szép férfinak tartotta, aki sokszor alaposan megnézte az ő két lányát”.

Úgy tudták, hogy válófélben volt Tunéziában élő feleségétől, és emiatt utóbb depresszióban szenvedett, és időnként eléggé agresszívan viselkedett. Tudomásuk szerint állandóan anyagi gondjai voltak. Utoljára négy éve járt Tunéziában.

Nemrég szerzett engedélyt nehéz gépjármű vezetésére. A ramadán idején közúti balesetet okozott, valószínűleg elaludt a volánnál.

A birtokában volt egy kis kaliberű pisztoly, amit használt is, mielőtt a rendőrök lelőtték.