Felmentették a Vatileaks 2 két újságíróját

A vatikáni bíróság csütörtökön felmentette a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása miatt indított, Vatileaks 2 néven ismert per két újságíró vádlottját, a dokumentumokat a sajtó számára kijuttató Lucio Vallejo Balda prelátust azonban 18 hónap szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság ítélete szerint a bizalmas dokumentumokat könyveikben közlő Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz állampolgárságú újságírók felett a Vatikánnak nincs bíráskodási joga, ezért felmentették őket.

Gianluigi Nuzzi (b) és Emilio Fittipaldi olasz újságíró nyilatkozik a sajtónak a Vatileaks 2 néven ismertté vált perük újabb tárgyalása előtt a vatikánvárosi bíróságnál 2016. április 6-án. Nuzzit és Fittipaldit, a vatikáni reformintézkedések hátteréről írott könyvek társszerzőit három másik személlyel együtt bizalmas vatikáni információk kiszivárogtatásával vádolják. (MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi)

Korábbi felvételek. (MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi)

A 2012-es Vatileaks-botrányban is érintett Nuzzi Via Crucis és Fittipaldi Avarizia (Kapzsiság) című, tavaly októberben megjelent könyveikben a Vatikánváros pénzügyi kimutatásai, számlái szerepelnek. A könyvek az egyházat kapzsi és korrupt intézményként mutatták be, ahol Ferenc pápa reformjai a “régi garnitúra” ellenállásba ütköznek.

Az újságírókat bizalmas dokumentumok eltulajdonítása és nyilvánosságra hozatala miatt fogták perbe.

A vatikáni állampolgárságú Balda prelátust tizennyolc hónap szabadságvesztésre ítélte a törvényszék. A gazdasági ügyek prefektúrájának volt titkárát a vatikáni csendőrség október végén vette őrizetbe, a többi vádlott szabadlábon védekezhetett.

A bíróság 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a per harmadik világi vádlottjára, Francesca Immacolata Chaouqui olasz állampolgárra, akit Baldához hasonlóan lopással és bűnszövetkezéssel vádoltak. A PR-szakértőként és lobbistaként ismert nő 2013-2014 között a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottsága (COSEA) tagjaként dolgozott a Vatikánban. Balda és munkatársa, a per ötödik, ártatlannak kimondott vádlottja, Nicola Maio is a COSEA tagjai voltak.

A vatikáni ügyészség szerint a dokumentumok mellett Balda és Chaouqui nyolcvanhét titkos vatikáni jelszót is átadott a két olasz újságírónak a Cosea internetes adatbankjába való belépéshez.

Az ügy során számos bírálat érte a katolikus egyházat, egyebek közt azzal vádolták a Vatikánt, hogy el akarja hallgattatni ellenfeleit és elfojtja a sajtószabadságot.