Szakértő: "mélységében" nem nagyon változhat a brit munkavállalás

Nagy-Britanniában a munkavállalás az uniós állampolgárok számára "mélységében" nem nagyon változhat – jelentette ki Lórodi László munkajogi szakjogász az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint mondta: jelenleg 3 millió uniós polgár tartózkodik az Egyesült Királyságban, ezek nagy része dolgozik. Őket pótolni 2-3 év alatt gyakorlatilag lehetetlen. Nagy-Britannia jelenleg az egyik legmagasabb foglalkoztatási rátával rendelkezik, mégis rengeteg munkahely van, melyet nem tudnak betölteni.

Kiemelte: azok a britek, akik az unióban dolgoznak, lényegesen többen vannak, mint a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldiek. Ha őket Nagy-Britannia kiutasítaná, a viszonosság folytán számíthatna egy hasonló lépésre, ami súlyosbítaná a munkaerő-piaci problémákat a szigetországban.

Azt, hogy a külföldiek munkavállalását hogyan szigorítják, részleteiben egyelőre sem a brit, sem az uniós politikusok nem tudják – vélelmezte a szakember, aki szerint várhatóan adminisztratív szigorítások lesznek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalombiztosítás megszerzéséhez jelenleg is egy interjún kell átesni Nagy-Britanniában, ami nem egyszerű. Ráadásul ennek hiányban munkát sem lehet vállalni, csak feketén.

Megemlítette: munkaerőhiánnyal küzd Nagy-Britanniában több ágazat, például az egészségügy, a vendéglátóipar, a szállítás.