Újabb jelölt a brit miniszterelnöki posztra

Politikai gengszterhez illő manőverezéssel takarította el miniszerelnöki törekvéseinek útjából Boris Johnsont a brit igazságügyi miniszter: Michael Gove egy csettintéssel gátat szabott Boris Johnson politikai felemelkedésének, és a nemzet irányítása helyett a "frusztrált brexitelők" csoportjába taszította vissza.

Meglepő fordulat következett be a brit konzervatív párt szeptemberre kiírt választási kampányában. Az eddig csöndes, könymolyként ismert brit igazságügyminiszter egy laza mozdulattal leradírozta Boris Johnsont, a “Brexit sztárját” az elnökjelöltek listájáról – írta a Washington Post.

Michael Gove azonban nem egyedül harcol a miniszterelnökségért: felesége már jó ideje ábrándozik arról, hogy egy nap first ladyként ébred fel.

Michael Gove (Fotó: Twitter)

Szerdán még más világ volt

Szerdán, a konzervatív jelöltek kiválasztásánál még mindenki azt hitte, hogy Michael Gove szépen beáll majd Boris Johnson mögé és támogatni fogja az expolgármester jelölését. Gove-nak azonban más tervei voltak. A pénteki népszavazás döntése után még azt hajtogatta, hogy nincsenek vezetői ambíciói, de csütörtökön hirtelen bejelentette, hogy ő is indul a konzervatív párt vezetéséért, azaz a brit miniszterelnöki posztért.

Mindezt három órával azelőtt, hogy Boris Johnson megtette volna saját bejelentését.

A ”hátbadöfött” Boris nem sokkal később bejelentette, hogy kiszáll a miniszterelnökségért folytatott harcból. A brit médiában ezt a lépését a Brexit és a kivégzés szójátékával “Brexecutionként” emlegették.

Feláldozta magát Nagy-Britannia oltárán

Pénteken már azt nyilatkozta, hogy nem volt más választása, indulnia kellett a jelölésért, mert nem hagyhatja, hogy egy Boris-féle politikus kerüljön a konzervatívak élére. Saját hibáit is felemlegette, és beismerte, hogy egy cseppet sem karizmatikus, de vezetőként megállja a helyét.

Gove szerint Boris Johnson alkalmatlan a Konzervatív Párt vezetésére, hiszen a nemzetnek egy erős politikusra van szüksége, aki újraegyesítheti a szétesett brit társadalmat. Szerinte erre a feladatra ő lenne a legalkalmasabb.

Felesége bíztatta arra, hogy szálljon szembe Boris Johnsonnal

Gove csütörtökre virradó “pálfordulását” sokan jobbik felének tulajdonítják. Felesége, a Daily Mail rovatvezetője sokban hozzájárult férje hirtelen felemelkedéséhez: rendkívüli tanácsokkal látja el férjét, a brit lapok kiszivárogtatták egyik szerdai emailjét, melyből egyértelművé válik, hogy tökéletes párt alkotnak:

Sarah Vine azt írta férjének, hogy bármiről is legyen szó a tárgyalásokon, ne engedjen Boris Johnsonnak és makacs módon ragaszkodjon minden döntéséhez. Úgy tűnik, Gove hallgat a feleségére.