Csaknem tízezer családi ház építése kezdődhet el

Mintegy kétszer annyi családi ház építése kapott zöld jelzést már az első fél évben, mint amennyi építési engedélyt tavaly összesen kiadtak egylakásos épületre - írja a Magyar Idők csütörtöki számában.

A lap a Lechner Tudásközponttól úgy tudja, hogy fél év alatt csaknem tízezer egyszerű bejelentést tettek a háromszáz négyzetméter hasznos alapterületnél kisebb méretű lakóingatlanok építéséhez.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az újság megjegyzi: az elektronikus építésügyért felelős minisztériumi háttérintézmény területi, megyékre bontott adatai hatalmas eltéréseket mutatnak, míg az összes egyszerű bejelentés mintegy egyharmada Pest megyéből érkezett, Nógrád megyében pár nappal ezelőttig mindössze 35 bejelentést tettek, vagyis a főváros agglomerációjában és Pest megye többi részén százszor több családi ház épülhet fel a közeljövőben, mint Nógrádban.

A látványos növekedés hátterében a családi otthonteremtési kedvezmény és a kormányzat otthonteremtési programja mellett az építésügyi jogszabályok változása áll – írja a Magyar Idők.

Kapcsolódó tartalom