Káros lenne Skóciának, ha el kellene hagynia az EU-t

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után tanulmányozni kell a skót függetlenség lehetőségét, ha ez az egyetlen módja annak, hogy Skócia megőrizhesse kapcsolatát az Európai Unióval - jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján a kormányfő leszögezte, ha van rá mód, hogy Skócia megőrizze az uniós tagságát, ő eltökélt, hogy megtalálja. Mint mondta, nagyon káros lenne Skócia számára, ha a múlt heti brit referendum következtében el kellene hagynia az Európai Uniót.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök  (MTI/EPA/Jane Barlow)

Nicola Sturgeon mindazonáltal hangsúlyozta, hogy nem szabad alábecsülni a skót uniós tagság megtartása előtt álló nehézségeket.

Hozzátette, semmilyen konkrét kötelezettségvállalást nem várt, mindössze Skócia álláspontját szerette volna ismertetni Brüsszelben.

A miniszterelnök emellett elmondta, nem lepte meg Mariano Rajoy spanyol kormányfő kijelentése, amely szerint Spanyolország teljes mértékben ellenez bármiféle tárgyalást a lehetséges EU-tagságról az Európai Unió és Skócia között. Madrid régóta vehemensen ellenzi a skótok függetlenedését, mert attól tart, hogy ez precedenst teremtene a Spanyolországban – különösen Katalóniában – aktív szakadár mozgalmak számára.

A skót kormányfő este Jean-Claude Junckerrel találkozik, az Európai Bizottság elnökével, korábban pedig Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, illetve EP-képviselőkkel tárgyalt.

Nicola Sturgeon azért utazott Brüsszelbe, hogy az unió 27 másik tagjának állam- illetve kormányfőinek tanácskozásával egy időben ismertesse Skócia álláspontját az Egyesült Királyság távozásának kérdéséről, illetve megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát benntartani a brit kilépés esetén.

Az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló, június 23-án tartott referendumon a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre. Az ország egészében ugyanakkor a választók 51,9 százaléka szavazott a Brexitre és csak 48,1 százaléka a maradásra.