Sok baba kap cukros édességet

Tízből négy szülő már egyéves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének.

Megdöbbentően sok baba kap édességet élete első évében – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

Egyéves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet – teszik hozzá.

A legfrissebb hazai kutatás eredményeiből kiderül, hogy minden tizedik, félévesnél fiatalabb baba potenciálisan túlsúlyos, 5 százalékuk pedig elhízott.

Mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is egyre gyakoribb.

Az MDOSZ szerint a cukorbetegek június 27-i világnapján különösen fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka.

Érd, 2016. május 1. Egy anya eteti gyermekét az érdi Lea Otthonban 2016. április 30-án. Az otthon a krízisben levő fiatal nőket segíti anyaságukban, felnőtté válásukban és családi életre való készségükben. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Illusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megfelelő táplálással olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

„Az ízérzékelés is a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legintenzívebben, ezért, ha nem elég körültekintők a szülők, a baba könnyen hozzászokhat a túl édes vagy túl sós ételekhez” – fogalmaz . Erdélyi-Sipos Alíz, a szövetség főtitkára.

Pedig a gyermekek számára a nyersanyagok természetes ízével és zöldfűszerek használatával is izgalmassá tehetünk egy-egy új fogást.

Ha nem szoktatjuk őket túlédesített vagy túlsózott ételekhez, később is szívesebben fogadják majd az egészséges táplálkozásnak megfelelő élelmiszereket – teszi hozzá.

Az egészségtelen táplálkozással szorosan összefüggő diabétesz világszerte csaknem 150 millió embert érint, de a becslések szerint a népbetegségben szenvedők száma 2030-ra a 360 milliót is meghaladja.