Erdogan bocsánatot kért Moszkvától az orosz harci repülőgép lelövése miatt

A török elnök bocsánatot kért az orosz elnökhöz intézett üzenetében annak az orosz katonának a haláláért, akinek vadászgépét tavaly novemberben lőtte le a török légierő a szíriai határnál.

” Szeretném még egyszer együttérzésemet, mélységes részvétemet nyilvánítani az életet vesztett orosz pilóta családjának, és azt kérem: bocsássanak meg! Teljes szívemmel osztozom fájdalmukban” – olvasható a Vlagyimir Putyinnak szóló üzenetben.

A török államfő hangsúlyozta: országa az orosz pilóta családját török családként kezeli. Erdogan leszögezte: Törökország nem akarta szándékosan lelőni az orosz gépet. Az üzenetben fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is: Oroszország baráti ország és stratégiai partner Törökország számára.

Erdogan kifejezte Törökország készségét az elszenvedett fájdalom és veszteség enyhítésére. Hozzátette, hogy a török állampolgárral (a szélsőséges nacionalista Szürke Farkasok szervezethez tartozó Alparslan Celikkel) szemben, akinek köze volt orosz pilóta halálához, bírósági vizsgálat indult.

Egy lézervezérlésű rakétákkal felfegyverzett Szu-24M orosz harci gép bevetésre indul a szíriai Hmeimim légi támaszpontjáról. (MTI/AP/Komszomolszkaja Pravda/Alekszandr Koc)

Egy lézervezérlésű rakétákkal felfegyverzett Szu-24M orosz harci gép bevetésre indul a szíriai Hmeimim légi támaszpontjáról. (MTI/AP/Komszomolszkaja Pravda/Alekszandr Koc)

Atörök elnök hangsúlyozta: országa az orosz pilóta családját török családként kezeli. Leszögezte továbbá, Törökországnak sohasem állt szándékában lelőni egy orosz gépet. Az üzenetben fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy Oroszország baráti ország és stratégiai partner Törökország számára, amellyel Ankara nem szeretné elrontani a viszonyát. Mély sajnálatát fejezi ki a történtek miatt és hangsúlyozta: országa kész mindent, amit csak lehet megtenni a hagyományosan baráti kapcsolatok helyreállítása, a térségbeli válságeseményekre való közös reagálás és a terrorizmus elleni harc érdekében.

Kitért arra, hogy a török kormány minden kockázatot vállalva és nagy erőfeszítések árán szerezte meg az orosz pilóta holttestét a szíriai ellenzékiektől és szállítatta azt Törökországba. Szavai szerint az elhantolás előtti eljárásokat a vallási és katonai előírások szerint hajtották végre. Erdogan szerint mindezt “a török-orosz kapcsolatokhoz méltó szinten” végezték el.

Lelőtt gép eszkalálta a szíriai rendezésben meglévő véleménykülönbséget

A két ország között azután vált fagyossá a viszony, hogy a török légierő tavaly november 24-én – légtérsértésre hivatkozva – lelőtt egy Szíriában harci szolgálatot teljesítő SzU-24-es orosz bombázót. Az egyik orosz pilóta életét vesztette. Az incidens nyomán Moszkva gazdasági és vízumügyi szankciókat vezetett be Ankara ellen, valamint sorozatosan éles bírálatokat fogalmazott meg Törökországnak a szíriai válságban játszott szerepével kapcsolatban.

Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte. A mostani török elnöki levelet megelőzően mindkét fél gesztusokat tett egymás irányába. Erdogan a június 12-i Oroszország napja alkalmából levélben köszöntötte Putyint, és egyben reményét fejezte ki, hogy helyre lehet állítani a két ország közötti kapcsolatokat. Erdogan a gép lelövése óta először küldött hivatalos üzenetet Putyinnak.

A Kreml közölte, hogy Erdogan akkori levele, amelyet Moszkvában hagyományos ünnepi protokollüdvözletnek minősítettek, nem tartalmazott lényegi elemeket. Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor múlt csütörtökön közölte, hogy Szergej Lavrov, a tárca vezetője kész lenne egy kétoldalú találkozóra is török hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet Szocsiban július 1-jén megtartandó külügyminiszteri tanácskozásán.

A lelőtt orosz pilóta, Oleg Peskov posztumusz megkapta az Oroszország Hőse címet. A SzU-24-es legénységének mentésére irányuló műveletben elesett egy orosz tengerészgyalogos.