Cameron: Nem lesz második referendum

A brit miniszterelnök elutasította a több mint 3 millió aláírást begyűjtő online petíciót, és kijelentette: egy újabb népszavazás sürgetése helyett a brit szavazók inkább nyaraljanak egyet, majd ősszel visszatérnek a kérdésre.

David Cameron brit miniszterelnök szerint esélytelen egy második EU-tagságról szóló brit népszavazás kiírása, és a kilépés hivatalos bejelentése helyett azt üzente a briteknek, hogy inkább menjenek el nyaralni – írta az Independent.

Cameron a bennmaradásra buzdít 2016. június 23-án. MTI/EPA Fotó

Cameron múlt hét pénteken még a bennmaradásra buzdított (Fotó: MTI/EPA)

Péntektől hétfőig 3,7 millió választó írta alá azt az új referendum kiírását követelő petíciót, melyben több szabálymódosítást is követelnek a brit kormánytól: egy ilyen fontosságú népszavazást szerintük csak 75 százalékos részvétel mellett,  60 százalékos többséggel lehet eldönteni.

Nem szabad engedni a brüsszeli nyomásnak

Matthew Elliott, a kilépés mellett kampányoló legnagyobb brit szervezet, a Vote Leave vezetője is egyetért Cameron azon döntésével, hogy az EU-tól való leválást a brüsszeli nyomás ellenére nem szabad sürgetni.

Szerinte már a Brexit hajnalán szóba hozták a Lisszaboni Egyezmény 50. cikkelyét, de Cameron jogosan állította le a kétéves kilépési időszak menetrendjének boncolgatását. Úgy tartja, a briteknek kikapcsolódásra lenne szükségük, hogy kötetlenül tudják átbeszélni a Brexit hatásait. Majd szeptember, október környékén, mikor újból ülésezik a brit parlament, sokkal tájékozottabban tudnak visszatérni a témához.