Deák Dániel: az MSZP megújulási projektje megbukott

Tisztújítás volt az MSZP-ben, zárt ajtók mögött választottak új elnököt és választmányi elnököt. A választmányi elnökségért Hiller István és Botka László indult, de Botka Lászlót leváltották. Elemzők szerint ezzel teljesen kikophat az országos politikából. A pártelnökségre négyen jelentkeztek. Szanyi Tibort és Harangozó Tamást az első körben kiszavazták, és nem választották meg újra az eddigi elnököt, Tóbiás Józsefet sem. Az MSZP új elnöke Molnár Gyula lett, aki hosszabb kihagyás után tér vissza a politikába. Molnár Gyula nem zárta ki, hogy összefog Gyurcsány Ferenccel.

Az MSZP 2010 után megpróbált megújulni, olyan új politikusokat igyekezett előtérbe helyezni, akik még nem szerepeltek az élvonalban, de sem Mesterházy Attila, sem Tóbiás József nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Most ismét a régi, jól bevált politikusokhoz nyúltak, Molnár Gyula és Hiller István már a rendszerváltás óta tagja az MSZP-nek, fogalmazott Deák Dániel az M1 Ma reggel című műsorában.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint az MSZP megújulási projektje megbukott.

A korábbi jelöltekről szólva Deák Dániel emlékeztetett: Botka László korábban már többször visszautasította, hogy országos politikus legyen, s látható, hogy a szocialista párton belül ez már sokakat ingerel, s nem hajlandók újra felkínálni neki a lehetőséget, hogy valamilyen erős pozíciót betöltsön.

Molnár nyitott a Gyurcsánnyal kötendő szövetségre

A Nézőpont Intézet a héten elemzést készített arról, hogy melyik jelölt milyen szövetségi politikát vizionál. Az elemzés szerint Molnár Gyula volt a jelöltek közül az, aki a legkevésbé hajlandó az MSZP önállóságát fenntartani, s jó kapcsolatot ápol Gyurcsány Ferenccel is.

Deák Dániel szerint 2018-ban a legnagyobb kérdés nem az, hogy lesz-e baloldali összefogás, hanem hogy kik lesznek a szereplői, s Molnár Gyula nyitott a Demokratikus Koalícióval kötendő szövetségre, ez volt a mostani tisztújításon is a legfontosabb kérdés.

Molnár Gyula hangsúlyozta: az MSZP-nek világos mondatokat kell megfogalmaznia, amelyek tényleg érdeklik az embereket. Az egészségügy kapcsán pedig megjegyezte: olyan egészségügy kell, ahova nem meghalni mennek az emberek.

Deák Dániel ezzel kapcsolatban kijelentette: látható, ha nincsen valós probléma, amire egy ellenzéki párt „rá tudna ülni”, akkor csak üres szavak lesznek, nem lesz hatékony kommunikáció. Hozzátette: ugyanez a helyzet a béremeléses követeléseknél is: Magyarországon 7-8 százalékos a reálbér emelkedés, közölte az elemző hozzátéve hiába van egy ellenzéki pártnak olyan követelése, hogy legyen béremelés, amikor az valójában megvalósul. És ez látható az egészségügyi követelésekkel, valamint a korrupcióval kapcsolatban is.

Molnár Gyula ellen korábban bírósági eljárás folyt, amelynek a végén jogerősen felmentették. Deák Dániel szerint Molnár Gyulával kockáztatott az MSZP elnöksége, mert polgármesterként számos, akár vitatható döntést kellett meghoznia, s nem tudható, hogy jövőre a választási kampányban előkerülhet-e valamilyen korrupciós ügy.