Már az olimpikonok sincsenek biztonságban?

Fegyverrel fenyegették, majd ellopták a hatszoros paraolimpikon Liesl Tesch biciklijét casárnap Rio de Janeiróban. A két támadó a sportolók szállása előtti buszmegállóban csapott le az olimpikonra és fizioterapeutájára. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság követeli, hogy hamarabb vessék be a 100 ezer fős biztonsági csapatot.

Szigorított védelmet követel az Ausztrál Olimpiai Bizottság a legutóbbi támadás fényében, ugyanis két férfi fegyverrel fenyegette meg vitorlás csapatukat az olimpikonok szálláshelye előtti buszmegállóban – írja a CNN.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Liesl Tesch-t és fizioterapeutáját, Sarah Ross-t napközben támadták meg, és elmondásuk szerint az utcán sétáló emberek közül senki sem sietett a segítségükre.

“Rémisztő élmény volt”

Tesch az ausztrál Nine Networknek mesélt a támadás részleteiről. A két támadó közül az egyik megállt előtte, majd egy étteremről kezdett neki beszélni. A nő felhúzta a trikóját, hogy megmutassa: nincs nála pénz. A férfi ekkor lelökte a biciklijéről a földre, majd elbringázott. A másik mondott neki valamit brazilul, amit nem értett, de nem sokkal később már fegyvert szegeztek a fejének.

A kerekesszékes kosárlabdában és vitorlázásban is olimpiai érmeket szerző nő arra kérte a sportolókat, hogy nagyon vigyázzanak magukra, nem csak a játékok alatt, de a felkészülési időben is.

Nem elszigetelt esetről van szó

Augusztus 5-én, az olimpiai játélkok megnyitóján kezdi szolgálatát egy 100 ezer főből álló biztonsági erő, de az ausztrálok riói misszióvezetője, Kitty Chiller arra kérte a brazil hatóságokat, hogy sürgessék meg a csapatok bevonását, hiszen nem ez az első támadás a városban: “Nem egy elszigetelt esetről van szó, a Rióban felkészülő sportolókat már többször is kifosztották”- hangoztatta.

Szerinte már a játékok előtt is be kell őket vetni, főként az edző- és versenypályák környékén.

Még aznap egy másik súlyos támadás történt Rióban : 20 álarcos fegyveres betört a Souza Aguiar kórházba, és megpróbáltak kiszabadítani egy ismert drogbárót. A kórháznál lövöldözés tört ki, egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült.

Ebbe a kórházba fogják szállítani a nyári játékok alatt a turistákat.