Vigyázat, csalók a lakáspiacon!

Ahogyan drágul az albérlet, úgy repülnek rá az lakáskiadásra a bűnözők is. Tipikus történet:valaki kivesz egy lakást, meghirdet, és kiadja még másik 10 embernek... A kéthavi kauciót zsebre teszi, és új, bérelt ingatlanba távozik. Lakásonként több milliós kárt okozva.

Dr. Fülöp Éva ügyvéd a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: gyakori, hogy a pórul járt „bérlők” már csak utólag kérnek jogi segítséget, nem pedig előre. Megjegyezte, hogy általában születik bérleti szerződés, de a részleteket nem tisztázzák előre.

Az ügyvéd szerint bérlésnél is érdemes tulajdoni lapot kikérni az ingatlanról. Az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők ezt ezer forintért beszerezhetik – tette hozzá. Így könnyebben ellenőrizhető, hogy a szerződő fél valóban tulajdonos-e. Ha pedig a lakást kiadó bérlőként jogosult továbbadni az ingatlant, akkor a jogviszonyát alátámasztó dokumentumot kell kérni – mondta.

A tulajdoni lapból megtudható az is, hogy van-e végrehajtás az ingatlanon, hiszen ebben az esetben bármikor megjelenhet a végrehajtó, hogy kiköltöztesse a bérlőt a lakásból. Ezeknél az eseteknél nem ajánlott nagyobb beruházásokat végezni a bérelt ingatlanon.

Dr. Fülöp Éva szerint a legbiztonságosabb módja egy lakás bérlésének bizony a legidőigényesebb is, az idővel és az energiával való versenyfutás sokszor kiszolgáltatottá teszi a bérbevevőket. A személyes találkozó során a bérlő a szerződő fél nevét és adatait is kérje el – tanácsolta.

Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Németh Ágnes, az ORFK Bűnmegelőzési osztályvezetője a műsorban azt javasolta, hogy bizonytalanság esetén a bérlők inkább forduljanak a rendőrséghez, akár e-mailben is. A megkeresés ugyanis ebben a formában is hivatalos. A rendőrség azonban akkor jár el, ha szabálysértés vagy bűncselekmény történik.

Hiánycikk a kiadó ingatlan jelenleg – mondta Madaras János, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének tagja a Kossuth Rádióban. Hozzátette, ezt sokszor ki is használják a tulajdonosok. Ha ingatlanközvetítőn keresztül vesz ki valaki albérletet, akkor vagy a tulajdonosnak vagy a közvetítőnek illene tulajdoni lapot felmutatni – hívta fel a figyelmet a műsorban. Azt tanácsolta, hogy mindenképpen ügyvédi közjegyző előtt kösse meg a bérlő a szerződést.

Megjegyezte, az ingatlanközvetítőkre vonatkozik a pénzmosás elleni törvény, tehát kötelességük ellenőrizni a tulajdonosok személyazonosságát és az ingatlan tulajdoni lapját.

Valamint nyilván szükség van meghatalmazásokra, ha más döntéshozó is szerepel az ügyletnél – fűzte hozzá.