Lövöldözésben megsebesült egy brit parlamenti képviselő

A 41 éves Jo Cox, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője éppen fogadóórájára készült a Leeds közelében lévő Birstall kisvárosban, amikor az incidens történt. A rendőrség egy férfit őrizetbe vett.

Jo Cox a tavalyi parlamenti választásokon nyerte el mandátumát, éppen fogadóórájára készült a Leeds közelében lévő Birstall kisváros könyvtárában, amikor az incidens történt.

A kétgyermekes képviselőnőt mentőhelikopterrel szállították egy leedsi kórházba.

A BBC által idézett szemtanúk egyike szerint a helyszínen két férfi konfliktusba keveredett, és a képviselő közbe akart avatkozni, amikor a lövések eldördültek.

A rendőrség délutáni közleményében ezt nem erősítette meg, de közölte, hogy a képviselőt válságos állapotban szállították kórházba. Nem sokkal az incidens után egy 52 éves férfit őrizetbe vettek.

David Cameron miniszterelnök mélységes aggodalmának adott hangot a történtek után.

A támadás hírének hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy a csütörtök délutáni és esti kampányrendezvényeket törlik, és minden kampánytevékenységet felfüggesztenek a nap hátralévő részére.

Szembeszállt a fegyveres férfivel a képviselőnő egy szemtanú szerint 

Egy szemtanú a könyvtár szomszédságából nézte végig a támadást egy kávézóból: ”Két férfi veszekedett, egyikük fehér baseball sapkát viselt, a másik nagyon bátran viselkedett, megpróbálta lefogni a férfit. De a sapkás férfi ekkor előhúzott egy fegyvert a táskájából.” – mesélte Hithem Ben Abdallah az AP hírügynökségnek.
“Dulakodni kezdtek a fegyverért, majd a fegyver nélküli férfi hátralépett. A képviselő ekkor lépett közbe. Ezután már vele harcolt a baseball sapkás férfi, szó szerint birkóztak, majd kétszer is elsült a fegyver, és a nő beesett két autó közé”.
A férfi ekkor már kiért az utcára, ahol jól látta, hogy a nőt eltalálták a golyók.
Negyed órával később megérkeztek a mentők.
A fegyver szerinte amatőrnek tűnt, mintha valaki otthon rakta volna össze.
Hat éve történt hasonló támadás
Nagy-Britanniában legutóbb hat éve ért támadás parlamenti képviselőt. A szintén munkáspárti Stephen Timms 2010 májusában választókerületében, az északkelet-londoni East Ham kerületben ugyancsak képviselői fogadóórát tartott, amikor egy brit muszlim diáklány késsel megsebesítette.
A merénylőt, a 21 éves Roshonara Choudhryt a helyszínen őrizetbe vették, és még ugyanabban az évben életfogytig tartó börtönre ítélték.
Timmst két szúrás érte gyomortájékon, de sérülése nem volt súlyos, és a képviselő azóta teljesen felépült.
A bírósági eljárás során kiderült, hogy Choudhry bosszúból követte el a támadást, amiért Timms annak idején megszavazta az alsóházban Nagy-Britannia katonai részvételét az iraki háborúban.