Kész a világ első élő, késleltetésmentes videófeliratozója

Siket és nagyothalló nézőknek az Ericsson a BBC kutatás-fejlesztési részlegével együttműködésben vezeti be a szolgáltatást.

Világelső az Ericsson legújabb innovációja az élő videofeliratozás terén. Mostanáig a televíziós feliratok általában késéssel jelentek meg a hanghoz képest. A késleltetést az élő feliratok elkészítéséhez szükséges munkafolyamat okozta. Ez zavaró kényelmetlenség lehet a nézőnek.

Az Ericsson a BBC kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlegével (BBC R&D) együttműködésben kidolgozott egy új eljárást, amely minimalizálja a késleltetést a hang és a felirat között, kihasználva a jeltovábbítás és -terjesztés során az audio- és videojelfolyam tömörítéséhez szükséges időt.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Mivel a feliratok kódolása kevesebb időt vesz igénybe, kompenzációs késleltetést használnak arra, hogy a gondosan előállított és ellenőrzött feliratok szinkronba kerüljenek a hanggal. Az élő feliratokat tartalmazó műsoroknál a késleltetés lerövidíthető, amely jelentősen csökkenti megjelenő feliratok látható, időbeni csúszását.

Az új szolgáltatást 2016 nyarán vezetik be a BBC csatornáin.

A valós idejű platform a beszédfelismerési technológia, hírszoba-integráció és gyors offline tartalomelőkészítés segítségével világszerte különböző nyelveken támogatja az élő feliratozást a műsorszórók számára. A házon belül kifejlesztett, vállalati szintű, ütemezésvezérelt szoftverplatform a lehető legfejlettebb beszédfelismerési és gyorsírási technológiákat használja az Ericsson élő feliratozási szolgáltatásának működtetésére.

Lehetővé teszi több feliratozónak valós idejű szolgáltatások előkészítését és nyújtását az ügyfelek számára, a feliratadatok újrahasznosításának maximalizálását az adás után – például a tartalomkeresés és archívumkezelés támogatásával.