Közel harmadával nőtt a mobil adatforgalom hazánkban

31 százalékkal nőtt a mobil adatforgalom az első negyedévben Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest, a mintegy 15,9 ezer terabyte adatforgalom 52 százaléka már a jelenleg legfejlettebbnek számító 4G/LTE-rendszeren keresztül zajlott.

Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványából. A Távközlés, internet, televíziószolgáltatás, 2016. I. negyedév című, friss jelentés szerint az adatforgalom folyamatos növekedése a hálózati infrastruktúra fejlődésének és az internetképes hordozható technológiai eszközök (okostelefonok, táblagépek) terjedésének az eredménye.

Folytatódott az internetpiac dinamikus bővülése is, az internet előfizetések száma a negyedév végén meghaladta a 8,2 milliót, ami 11 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A piac koncentráltsága magas: az előfizetések több mint 96 százalékát 10 szolgáltató biztosította. Az internet-előfizetések 81 százaléka egyéni, míg százaléka üzleti volt, ez az előző év azonos időszakához képest nem változott.

A kiadvány szerint a vezeték nélküli szegmens – ezen belül az egyre inkább megfizethető mobilinternet is – 13 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az összes internet-előfizetés 67 százaléka mobilinternet volt, részaránya egy év alatt 1,6 százalékponttal nőtt.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az előfizetések 26 százaléka a másodpercenként 2 megabit (Mbit/s) alatti, 28 százaléka pedig a 10-30 Mbit/s közötti garantált sávszélességi tartományba, a kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományokba (legalább 30 Mbit/s) az előfizetéseknek a 19 százaléka tartozott.

Idén március végén 11,7 millió mobiltelefon-előfizetés volt az országban, ami egy év alatt 58 ezerrel (0,5 százalékkal) csökkent. Ennek oka, hogy a feltöltőkártyás (pre-paid) előfizetések számának csökkenése meghaladta a havidíjas (post-paid) előfizetések számának emelkedését.

A statisztikai hivatal kiadványa szerint mobilhálózatból csaknem 1,9 milliárd hívást kezdeményeztek az első negyedévben, 2,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben a mobiltelefonálással töltött összes idő (5,2 milliárd perc) 4,1 százalékkal bővült; a legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a nemzetközi hívások percideje nőtt.

Az egy mobil-előfizetésre jutó beszélgetések száma (161 darab) kismértékben csökkent az előző év első negyedévihez képest. Egy előfizetésre átlagosan 445 percnyi beszélgetés jutott, ez naponta átlagosan 4,9 perc telefonálásnak felelt meg – derült ki a jelentésből. A telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét mobiltelefonról kezdeményezték.

A KSH adatai szerint az első negyedévében az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 47,5 milliárd forint volt, folyó áron 8,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az árbevétel 39 százaléka a mobilinternetes előfizetésekből képződött, ami 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A tévé-előfizetések száma 2016. első negyedév végén meghaladta a 3,2 milliót, amely 3,2 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset a nemzetgazdasági ág egészében 499 ezer forint volt, ami 6,0 százalékos növekedés. Ezen belül a távközlési ágazatban 552 ezer forint volt az egy főre jutó havi bruttó kereset, ami átlagosan 8,9 százalékos (45 ezer forint) növekedés a 2015 első negyedévihez képest.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban a legalább 5 munkavállalót foglalkoztató gazdasági szervezeteknél 73,8 ezer volt idén az első három hónapban, 4,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Legnagyobb arányban (63 százalék) az információtechnológiai és az információs szolgáltatás tevékenység ágazatokban működő gazdasági szervezetek biztosítottak teljes munkaidős foglalkoztatást, a 46,6 ezer fős alkalmazotti létszám 7,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legjelentősebben a távközlési ágazat 15,6 ezres létszáma csökkent, 3,3 százalékkal – írja a statisztikai hivatal.