Ha őket használja, követhetetlen lesz

Bizony, van élet a Google keresőjén túl: elérhetők privát keresők, amiket a Legnagyobb Testvér nem lát.

Egy keveset segítenek a magánszféránk védelmében a böngészők hol privát, hol inkognitó módnak nevezett beállításai, amelyek legalább a számítógépünk elé ülő többi felhasználó elől elrejtik, hogy miket kerestünk a weben. (Persze a munkáltatónk, az internetszolgáltatónk továbbra is pontosan láthatja, hogy merre járunk.) És a Google, a Nagy Testvér, minden keresőszavunkat szerverébe vési, s örülhetünk, ha csak úgymond személyre szabott hirdetési ajánlatokat kapunk.

Érdeklődésünket eltitkolhatjuk a Nagy testvér elől: több olyan kereső működik a weben, melyeken indított keresést nem tudja rögzíteni a Google szervere, nem képes eltárolni a kérdéseinket, s nem követi a nyomunkat a weben.

Meglehet, némelyik kevesebb adatot ad, mint a Google, de ha el akarunk bújni egy kicsit a figyelő szemek elől, hasznosak lehetnek.

Kedvencünk: DuckDuckGo

A csokornyakkendős kacsa egyike a legbiztonságosabb keresőknek: azoknak készült, akik nem szeretik, ha követik őket. Ugyanolyan átlátható, egyszerű a felülete, mint a Google-é, megadja a gyorsan a találatokat, de nem tart az arcunkba az érdeklődésünket kifecsegő személyre szabott reklámokat, s nem tárolja személyes információinkat.

DuckDuckGo

StartPage

Izgalmas megoldást alkalmaz a StartPage: a Google tudását használja, de nem adja át neki az adatainkat. Működését úgy kell elgondolni, mintha egy proxy szerveren mennek át az adataink, s így nem rögzíti az IP címünket, nem loggolja a kereséseinket, nem helyez el követő cookie-kat a böngészőnkben.

Bővítményként hozzáadhatjuk a Chrome-hoz, vagy a Firefoxhoz.

StartPage

Privatelee

Ennél egyszerűbben már nem is lehetne. Végsőkig csupaszított felület, nyom nem marad utánunk. Ismert a qrobe.it címen is.

Gibiru

Meg kell említeni még egyedi szolgáltatásai miatt a Yippy-t; a minden keresést titkosító hullbee-t; a „cenzurázatlan”, StartPage-re emlékeztető Gibiru-t; a nagy keresőprogramok, köztük a Google, a Bing és a Yahoo adatait felhasználó, de a mi nyomainkat nem tároló Disconnect Search-öt, valamint a teljes anonimitást ígérő Lukolt.