Zsebbe vágó kérdésekről döntött a Ház

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot. A kormány javaslata alapján a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája 5 százalékra, az internetszolgáltatásé és az éttermi étkezésé pedig 18 százalékra csökken. A nemzetgazdasági miniszter szerint ezzel 55 milliárd forint bevételről mond le az állam a háztartások javára. Az Országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról szóló új törvényt is, amely a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagokra rakodó közterhet. Emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek közé.

Több termék és szolgáltatás áfája is csökkenhet

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány jövő évre javasolt adócsomagját, amely a baromfihús, a tojás, a friss tej forgalmi adóját 5 százalékra, míg az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfáját 18 százalékra mérsékli 2017-től. A képviselők 126 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 59 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mintegy harminc törv ényt megváltoztató javaslatát.

Több tízezer forint marad a pénztárcákban

A tárcavezető közlése szerint az áfacsökkentésekkel 55 milliárd forint bevételről mond le az állam a háztartások javára. A kormány számításai alapján egy nyugdíjas házaspárnál átlagosan 15-20 ezer forintot, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer forintot, a kétgyermekeseknél pedig 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre az áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése. A kétgyermekesek családi adókedvezménye az szja-törvény módosításával 5 ezer forinttal, 30 ezerre emelkedik.

Egy nő és kislánya a Ringató Baráti Társaság Egyesület családi napján a budapesti Bálnában 2016. május 7-én. A Gróh Ilona által kidolgozott Ringató-módszer a kodályi alapelvekre épül. Lényege a kisgyermekek nagyon korai bevonása  a zenei nevelésbe az édesanyákkal közös élményt adó, játékos foglalkozások keretébenMTI Fotó: Kallos Bea

Családi nap egy budapesti rendezvényen – illusztráció (MTI/Kallos Bea)

Módosulnak a cafeteriaszabályok

Az adócsomag a cafeteriaszabályokat is módosítja. Ennek értelmében az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató.

Drágulhat a cigaretta és az üzemanyag

Az Országgyűlés kedden új törvényt hozott a jövedéki adóról, amely a kőolaj világpiaci árához kötötte és annak jelenlegi mértéke alapján szeptembertől emelhetővé tette az üzemanyagok jövedéki adóját, hasonlóan a dohánytermékekhez, amelyek jövedéki adóterhelése 2017 végére harmadával növekszik.

(MTI/EPA/Justin Lane)

(MTI/EPA/Justin Lane)

Az olajárhoz csomózták

Az elfogadott javaslat értelmében az üzemanyagok jövedéki adója abban az esetben emelkedik, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá csökken. Ebben az esetben a gázolaj közterhe literenként 10, a benziné 5 forinttal növekszik. A kormány az így szerzett többletbevételeket elsősorban az alsóbbrendű utak felújítására fordítaná.

2017-ig 29 százalékkal nő a dohánytermékek jövedéki adója

A kabinet szerint a dohánytermékek jövedéki adóját uniós előírások miatt kell 29 százalékkal emelni 2017 végéig, három lépésben. A cigaretták adója elsőként idén szeptembertől emelkedik. A parlament döntött arról is, hogy a dohánytermékekre 2017-től adójegy helyett zárjegy kerül és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek közé.

E-cigaretta (Fotó: AFP)

(Fotó: AFP)

Teljes elektronizáció

Varga Mihály javaslata indoklásában úgy fogalmazott, az új jövedéki adóról szóló törvény a korábbinál egyszerűbb, így átláthatóbb és rövidebb, továbbá teljes elektronizációra törekszik. A tárcavezető hangsúlyozta, a szabályozás a kockázatok elkerülésére az adókockázathoz igazodó biztosítékrendszert alkalmaz.

Jövőre sokkal kevesebb adót kell fizetni

A kormány számításai szerint egy átlagos, kétgyermekes, négytagú család adóterhe 85 ezer forinttal csökken jövőre – jelentette ki Varga Mihály, miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény módosításokat. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: 2017-ben csaknem egymilliárd forint többlet marad a kisgyermekes családoknál amiatt, hogy adómentes lesz a bölcsődei és óvodai szolgáltatások díja. A baromfihús, a tojás és a friss tej áfájának 5 százalékra, az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfájának 18 százalékra csökkentését pedig az elmúlt tíz év legnagyobb forgalmiadó-csökkentésének nevezte a szakminiszter.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Jók a cafeteriaszabályok

A nemzetgazdasági miniszter szerint a parlament által elfogadott adótörvényekkel kedvezően változnak a cafeteriaszabályok. Varga Mihály emlékeztetett, hogy a parlament a kormány javaslatát hagyta jóvá: a béren kívüli juttatásból 100 ezer forintot készpénzben, adómentesen adhat a munkáltató, a többit SZÉP-kártyára utalhatja. Az áfacsökkentésekhez kapcsolódóan a miniszter megjegyezte azt is, hogy 2018-tól vezetik be a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, amelyet kizárólag turisztikai fejlesztésekre lehet felhasználni.