Tvrtko elárulta: beszakadt az eredeti Trianon-térkép

Van egy könyv, amelyről tud, olvasott, tanult minden magyar ember, viszont még senki sem látta. Vujity Tvrtko viszont fellapozhatta a trianoni békeszerződés egyetlen eredeti példányát. Az újságíró az M1-en beszélt a hat országon keresztül tartó nyomozásról és alkotásáról.

A tudatlanságom és a sok kérdés miatt nyúltam hozzá a témához – mondta Vujity Tvrtko az M1 délelőtti műsorában. – Azt láttam, hogy sok embernek nagyon sok minden van a fejében Trianonnal kapcsolatban. Amikor a Facebook-oldalamon elkezdtem promotálni a filmet, akkor mindenki megírta hozzászólásában a „tutit”. Nagyon sokan tudnak Trianonról, de sok mindent rosszul.

Rengeteg a legenda. A kettévágott városoknál a hajózható folyók kapcsán például, hogy Georges Clemenceau-nak magyar menye volt, ami igaz. A francia politikus viszont annyira utálta a nőt, hogy megbüntette a magyarokat, ez viszont nem igaz – mondta.

II János Pál pápa elkérte a könyvet, és átolvasás után megállapította, hogy ez annyira igazságtalan, hogy azonnal meg kell semmisíteni, ami nem igaz. Szintén ilyen, hogy 100 év után lejár a szerződés, és 2020-ban Magyarország mindent visszakap, ami megint csak nem igaz. Annyi legenda terjeng, hogy elhatározta, bemutatja, de másként – tette hozzá az újságíró.

Ilyen jellegű Trianon-filmet nem láthattak a nézők, hiszen ez egy úti film. A legmegrázóbb az volt, amikor kinyílt a páncélterem ajtaja, majd kivették a dobozból, és a celofánból kicsomagolják a könyvet. „Nem tudtam, hogy egy pergamen, pár oldal. A valóságban ez egy 524 oldalas, nagyon vastag könyv, melynek utolsó lapjának utolsó két aláírása a magyaroké: Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követé és Benárd Ágost  népjóléti miniszteré” – hangsúlyozta Vujity Tvrtko .

Tíz hónap szervezésbe telt, melyből 4 hónap gyakorlatilag elment a kukába. A francia hatóságok ugyanis nem tudták, mit keresnek.

Rá kellett döbbennem – mondta -, hogy míg nekem fontos, addig ők nem tudják, mi az.

Több mint ezer levél, telefon, e-mail ment összességében. Majd be kellett fizetnie 350 eurót, valamivel többet mint százezer forintot. Ez volt a díja, hogy megtekinthessék a tárgyat.

Majd elutaztak a Párizstól nem messze fekvő Courbevoie városkába, ahol egy páncélteremből kihozták a könyvet, egy hölgy fehér kesztyűben nyúlt hozzá. Lényegtelen érdekessége a dolognak, hogy eltépődött a térkép. 1920. június 4-én 16 óra 15 perckor összehajtogatták, most kihajtogatták, és egy részen eltépődött – emlékezett vissza.

Amikor végül 21 ezer könyv, illetve dokumentum közül kihozták a könyvet, és döbbentek ültek Suha Györggyel, a hölgy megkérdezte: „És egyébként izgalmas? Ezt keresték, ugye?”

A filmmel kapcsolatban nagynak tartja az elvárásokat, és óva intett a túlzásoktól. A nézők még egyetlen kockát sem láttak belőle, mégis két Trianon-tüntetésre kapott felkérést, hogy mondjon beszédet. Felkérték a hamarosan bemutatandó Trianon rockopera felkonferálására is. Emellett értesítette őt egy vitézi rend, ha egyetlen centiméterrel is megnövekszik Magyarország területe, akkor neki adják a rend dísz nagydíját. Olyan mértékű érzelmek és indulatok munkálkodnak az emberekben a téma kapcsán, mely fontossá teszi a filmet – zárta a beszélgetést az újságíró.

A TVRTKO túlmegy minden határon – A könyv titka 19.30-kor lesz látható a Dunán.