Magyar mobilkonzulátusok az EB-n

A labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt abban a három városban, ahol a magyar csapat játszik, a Külügyminisztérium ideiglenes konzulátust üzemeltet majd, amelyet mobil konzuli szolgálat egészít ki.

A biztonsági szakértők újabb terrortámadásokra figyelmeztetnek, miközben egyre közeledik a labdarúgó Európa-bajnokság időpontja.

A francia hatóságok számára kiemelten fontos a biztonság, ezért 90 ezer embert mozgósítanak – rendőröket, csendőröket, katonákat és biztonsági őröket. Egyrészt a futballhuligánok miatt, de elsősorban a jelentős terrorfenyegetettség miatt.

A szakértő szerint biztonsági zónák kialakításával, a gyanús személyek prevenciós őrizetbe vételével csökkenteni lehet a kockázatot.

A sztrájkok ronthatják a biztonságot

Ugyanakkor Franciaországban hetek óta sztrájkolnak a szakszervezetek, a vasutasok, a légi irányítók, a tanárok, a kórházi és múzeumi dolgozók is beszüntették a munkát. Legutóbb nyolc olajfinomítóból hatot elbarikádoztak, így napokig üzemanyaghiány volt a francia benzinkutakon.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a kialakult káosz ronthatja a biztonságot. A tömegtüntetések is a terroristák lehetséges célpontjává válhatnak, ezekre is rátelepedhet egy szélsőséges iszlamista terrorszervezet.

Az egyik brit lap arról írt, hogy az Iszlám Állam Marseille-ben akart terrortámadást végrehajtani. A párizsi merényletek főszervezője, Salah Abdeslam számítógépén pedig találtak terveket, amelyek szerint öngyilkos merénylőkkel és drónokkal is támadtak volna.

A Külügyminisztérium is készül az Európa-bajnokságra

Marseille-ben a magyar válogatott is játszik majd. A csapat és a szurkolók biztonsága érdekében a magyar Terrorelhárítási Központ szakembere is Franciaországba utazik, és állandó kapcsolatban lesz a biztonságért felelős szervezetekkel.

A Külügyminisztérium is készül az Európa-bajnokságra. Marseille-ben, Lyonban és Bordeaux-ban, abban a három városban, ahol a magyar csapat játszik, ideiglenes konzulátust üzemeltetnek majd, amelyet mobil konzuli szolgálat egészít ki.

A magyar konzulok a szurkolói zóna mellett egy mikrobuszban, valamint a mérkőzés előtt, annak ideje alatt és a mérkőzést követő néhány órában a stadion mellett teljesítenek szolgálatot, annak érdekében, ha a magyar állampolgárok konzuli segítségre, vagy védelemre szorulnak, akkor helyben elérhető legyen a segítség.

211 merényletet hiúsítottak meg Európa-szerte

Franciaország egyébként is a magas fenyegetettségű országok közé tartozik, tavaly két terrortámadás is volt a fővárosban.

Az Europol szerint Európában a dzsihadisták jelentik a legnagyobb veszélyt, egyes iszlamista terrorsejtek ugyanis nagy mennyiségű robbanószert próbálnak felhalmozni az Unió területén.

A hatóságok az elmúlt hónapokban 211 merényletet hiúsítottak meg Európa-szerte, de a tapasztalatok szerint a terroristák egyre hatékonyabban működnek együtt.

Lengyelországban a nyáron NATO-csúcsot szerveznek, és a Katolikus Világifjúsági Találkozónak is otthont ad az ország, ezért Lengyelország is felkerülhet a térképre. Ezzel még közelebb kerülhet Magyarországhoz a terrorveszély is.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint ezért is lenne fontos, hogy a magyar alaptörvénybe bekerüljön az a különleges jogrend, amely terrorfenyegetettség estén speciális jogosítványokkal ruházná fel a kormányt.