Három új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, a celldömölki Soltis Lajos Színházat és a Szentendrei Kulturális Központot is felvette tagjai közé a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) csütörtökön Esztergomban tartott közgyűlésén, amelynek az Esztergomi Várszínház volt a házigazdája.

Az MTT tagszervezeteinek száma ezzel 61-re nőtt, továbbra is a legnagyobb magyarországi színházi szervezetként működik – olvasható a Magyar Teátrumi Társaság MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, az MTT elfogadta múlt évi szakmai és pénzügyi beszámolóját és ez évi költségvetését, továbbá módosította alapszabályát, lehetővé téve a pártoló tagságot a szervezetben.

Vidnyánszky Attila, a társaság elnöke (k), valamint Szabó László titkár (j2) és Vasvári Csaba alelnök (j) a Magyar Teátrumi Társaság 2014. évi őszi közgyűlésén a kecskeméti Katona József Színházban 2014. november 17-én. Szemben balról Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója (b) és Dörner György, az Újszínház igazgatója (b2). MTI Fotó: Ujvári Sándor

A Magyar Teátrumi Társaság megvitatta a dunaújvárosi színház új igazgatójának, valamint a nyíregyházi színház igazgatójának menesztésével kapcsolatos helyzetet. “Tarthatatlannak és elfogadhatatlannak ítéljük azt a helyzetet, hogy az igazgatói pályázatokat bíráló szakmai bizottságok véleményét semmibe lehet venni, illetve hogy színházigazgatók megbízását indoklás nélkül vissza lehet vonni” – hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írják, a Magyar Teátrumi Társaság a színházvezetői megbízásokkal kapcsolatos törvényi szabályozás átgondolását és módosítását javasolja az emberi erőforrások miniszterének, a kulturális államtitkárnak és az Országgyűlés kulturális bizottságának.

“Tárgyalásokat javaslunk annak érdekében, hogy úgy módosítsuk a jogszabályt, hogy ne kerülhessenek kiszolgáltatott helyzetbe sem a színházigazgatói posztot betöltők, sem az arra pályázók, sem a pályázatokat bírálók” – fogalmaznak. Az MTT sikeresnek ítéli az ez évi POSZT előkészítését, és bízik benne, hogy továbbra is fenntartható az együttműködés a színházi élet szereplői között. Az MTT, ahogy eddig is, ennek érdekében mindent meg fog tenni – írják.

A Magyar Teátrumi Társaság szeptembertől Színházba mentem! címmel marketing-kampányt indít a színházba járás népszerűsítése érdekében.