A koraszülötteket később csontritkulás fenyegetheti

Rengeteg kalciumot kap a magzat a születés előtti hetekben. Akinél ez kimarad, felnőttkorban gyengébb csontokra számíthat.

A tudomány napról napra újabb felismerésekkel bizonyítja, hogy a magzatnak a terhesség mind a 9 hónapjára, azaz 40 hetére szüksége van ahhoz, hogy tökéletesen kifejlődhessen.

Norvég kutatók most a szülés előtti utolsó heteket vizsgálták, amikor – egyebek mellett – a magzat nagy mennyiségű kalciumot kap az anyától a csontjai építéséhez.

Az orvosok ma már a 24 hetes koraszülötteket is képesek lehetnek megmenteni, de a trondheimi Norwegian University of Science and Technology kutatói szerint ezeknek a csecsemőknek a végső kalciumdózisról lemaradva később gyengébb csontokkal kell élniük.

A koraszülötteknél és azoknál, akik kicsik, könnyűek a magzati korukhoz képest, felnőttként alacsonyabb csonttömeg-csúccsal számolhatunk– mondta el a publikációt jegyző Chandima Balasuriya, a St Olavs egyetemi kórház orvosa.

Debrecen, 2015. november 17. Egy koraszülött gyermek a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Koraszülött gyermek a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A méréseket Unni Syversen professzor vezette; 186 fiatal felnőttet vizsgáltak 26 és 28 éves kor között.

Közülük 52-en voltak koraszülöttek, átlagosan 29 hétre, 1,2 kilóval születtek. További 59 résztvevő rendes időben, de kis súllyal, valamivel 3 kiló alatt született. A maradék 77 fiatal normális időben és súllyal jött világra.

Az orvosok mindhárom csoportnál megmérték a csontok ásványianyag-tartalmát, valamint sűrűségét a gerincben, csípőben és az egész testben átlagosan. Emellett az életmódjukról – dohányzás, sport – is megkérdezték őket.

A koraszülötteknél és a kis súllyal, de normál időben születetteknél egyértelműen kisebb csonttömeget mértek, mint a kontrollcsoportnál.

A testmagassággal korrigálva azonban kiderült, hogy a kevésbé fejlett csecsemőkből alacsonyabb, könnyebb felnőttek lettek, a csonttömegük pedig csak arányosan lett kevesebb.

A tényleges koraszülötteknél viszont magasságtól függetlenül könnyebb csontokat találtak. Nekik emiatt idősebb korukban sokkal inkább kell számolniuk a csontritkulással.

A tanulmány készítői szerint fontos ezért, hogy a szülőket tájékoztassák róla, hogyan tudják a lehető legerősebb csontok építéséhez hozzásegíteni koraszülött gyerekeiket.

Sok kalciummal, D-vitaminnal és fizikailag megterhelő sporttal csökkenthető a későbbi csonttörések esélye – fogalmazott Chandima Balasuriya.