Ilyen most Gyurcsány támogatottsága

Megvannak a legfrissebb Nézőpont-számok, és nagy változás nincs: vezet a Fidesz, második a Jobbik, harmadik az MSZP. A teljes felnőtt népesség körében 30%-on áll a Fidesz, a Jobbik 12, az MSZP 9%-on, a DK bejutási küszöb környékén. Felmérték Gyurcsány Ferenc támogatottságát is az őszödi évforduló kapcsán. A választókorú népesség közel 64% azt válaszolta, hogy nem akarná, hogy Gyurcsány Ferenc fontos politikai pozícióban legyen. 15% szeretné. A felmérést a Ma Reggelben Deák Dániel, a Nézőpont Intézet szakértője elemezte.

Az ex-kormányfő balatonőszödi beszédének 10. évfordulója kapcsán készült felmérés arra is rámutat: csak egy szűk kisebbség (a teljes felnőtt népesség 15 százaléka) szimpatizál valamennyire Gyurcsány Ferenccel. A kérdésben a baloldali (MSZP, DK, Együtt, PM) szimpatizánsok is megosztottak: harmaduk (32 százalék) szintén elutasító a volt miniszterelnök politikai szerepvállalása kapcsán.

A megkérdezettek 5 százaléka nem is ismeri Gyurcsány Ferenc nevét, derült ki a felmérésből.

Magas Gyurcsány Ferenc ismertsége

Azért Gyurcsány Ferenc ismertsége viszonylag nagy Magyarországon  – reagált Deák Dániel, ezt meg is próbálja kamatoztatni a DK elnöke. Az őszödi beszédet követően a lakosságnak az a része is megismerte a nevét, akik nem foglalkoznak politikával. Az ismertsége tehát magas, de ez magas elutasítottsággal is párosul. Ez a legnagyobb problémája Gyurcsány Ferencnek és a DK-nak, mert van egy plafon, ami fölé nem nagyon tud majd emelkedni a támogatottságuk – magyarázta az elemző.

Gyurcsányt a választók egy jelentős része azonban még mindig az MSZP-vel köti össze. Az őszödi beszéddel kapcsolatos videó kiszivárogtatásával, és most ezeknek a videóknak a készítésével  azt próbálja elérni, hogy a DK-val kössék össze a választók – mondta Deák Dániel.

A vasárnapi zárvatartás kérdése pár hónapig meghatározó témája volt a szocialistáknak, a kérdés megszűnése után azonban az MSZP továbbra sem talál felkarolható ügyet – mondta Deák Dániel, aki szerint ennek hátterében az állhat, hogy a belső feszültségek miatt nem tudják “egységesen artikulálni” üzeneteiket.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Novák Előd kiszorítása a Jobbik elnökségéből a baloldaléhoz hasonló konfliktusokat vetít elő.

Választási eredményükhöz hasonló a magyar kormánypártok támogatottsága

A Fidesz-KDNP támogatottsága továbbra is magas. Ez ciklus közepén egyedülállónak számít.

A Nézőpont Intézet egy hónapja összesítette, hogy Európa-szerte mit láthatunk, és páratlan, hogy a hazai kormánypártok közel a választási eredményükhöz hasonló támogatottsággal rendelkeznek. Például Ausztriában a kormánypártok esetén a nagykoalíció támogatottsága zuhant, és megelőzte őket egy nagy ellenzéki párt. Tíz százalékkal népszerűbb Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt, mint a kormánypártok, ez most az államfőválasztásnál is megmutatkozott.

Listás eredmények

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 41, a Jobbik 27, az MSZP 11, a DK 7, az LMP 6, az Együtt 3, míg a PM és a Liberálisok tábora egyaránt 1-1 százalékon áll.

A pártok támogatottsága nem mutat hibahatáron túli eltéréseket áprilishoz képest.

A teljes felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP 30, a Jobbik 12, az MSZP 9, a DK 5, az LMP 3, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékos támogatottsággal bír – közölte a Nézőpont Intézet.