Ferenc pápa: a migránsok nem veszélyesek, ők vannak veszélyben

A katolikus egyházfő szombaton a Vatikánban ötszáz olasz és migráns gyermekkel találkozott.

A kis vendégek a dél-olaszországi Calabria tartományból, Itália egyik legszegényebb régiójából érkeztek, ahol az utóbbi napokban-hetekben rengeteg migráns szállt partra, mind a tengeren keltek át szüleikkel, felnőtt rokonaikkal, többségük életveszélyben volt, ki kellett menteni őket.

Vatikánváros, 2016. május 28. Ferenc pápa a migránsok mentésében résztvevőktől kapott mentőmellénnyel a kezében a Vatikánban, ahol 400 calabriai gyereket fogadott 2016. május 28-án. (MTI/EPA/Massimo Percossi)

Ezt az egész napos rendkívüli programot a “Gyermekek vonata” elnevezésű – immár negyedszer megrendezett – kezdeményezés keretében tartották meg, amelyet a Kultúra Pápai Tanácsának a világiakkal és a nem hívőkkel folytatott párbeszédért felelős szervezete gondoz.
Az Olasz Államvasutakkal karöltve megrendezett találkozóra a Szent Péter vasútállomásra gördült be délelőtt a szerelvény. Az idei találkozásra a “Hullámok hátán” mottó jegyében került sor.

Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke az EFE hírügynökségnek kifejtette: a résztvevők nagy része a tengerek hullámain érkezett tele reményekkel, megszenvedve tragédiájukat. A találkozón a bíboros felolvasta azt a levelet, amelyet a gyermekek a pápának írtak, s amelyben elpanaszolták: értetlenül állnak a világban tapasztalható “megannyi igazságtalansággal” szemben.

Ferenc pápa maga is osztotta a gyermekek véleményét, bírálva azokat az államokat, amelyek nem fogadják be, hanem elszállítják a menedéket, megélhetést, békét és munkát kereső emberek tömegeit. “Akik ide jönnek, más vallásnak a hívei, de nem jelentenek veszélyt, hiszen mindannyian testvérek vagyunk. Isten mindannyiunkat szeret” – mondta a pápa hangsúlyozva ismét, hogy “a migránsok nem veszélyesek, ők vannak veszélyben”.