Rendkívül súlyos sérülést okozott az anyai figyelmetlenség

Életveszélybe került egy mezőkövesdi pár gyermeke. A hároméves kislány testének 53 százaléka súlyosan megégett, amikor egy forró vízzel teli fazékba esett. Az anya most kezdődött tárgyalásán fel sem merült a szándékosság gyanúja, sőt azt sem vitatta senki, hogy az egyébként gondoskodó nő mindössze egy másodpercre hagyott ki, amikor megtörtént a baleset. Figyelmetlensége akkor is bűncselekmény, ha az bármikor bárkivel megtörténhet.

A család a meződkövesdi lakótelepen lakott egy apró, egyszobás lakásban. Három gyereket neveltek, egy 13 éves fiút és egy 3 éves ikerpárt. Szűkösen, de azért megvoltak, mesélték róluk rokonaik a bíróságon. A hiba, amit a családanya végül elkövetett, bárkivel megeshetett volna – mondta a nő unokatestvére.

Sokat sírt, hibáztatta magát, hiába mondtam neki, hogy ne hibáztasd magad, a lelkiismerete nem hagyta – mesélte.

Vizet forralt a konyhában

Tavaly nyáron tönkrement a bojler a mezőkövesdi lakásban, ezért az asszony, Szilvia vizet forralt a konyhában az esti fürdetéshez.

Feltettem a vizet melegedni, mivel a bojler elromlott, a párom bent volt a szobában, én kiindultam, de nem szóltam neki – emlékezett vissza az anya. Párja, Zoltán a szobában maradt, épp ágyazott.

A nő azt hitte, a férfi figyel a szaladgáló gyerekekre. A férfi viszont nem tudta, hogy abban a néhány percben nem szabad kiengednie őket a szobából.

Másodpercek alatt

A  tragédia másodpercek alatt következett be. A nő megfogta a forró vízzel teli lábost és a fürdőszobába ment. A kiskádat a helyhiány miatt a fregolin tartották. Ahhoz, hogy a kádat le tudja venni, le kellett tennie a lábost. Ezután felnyúlt a kiskádért, beletette a nagykádba, és ebben a néhány másodpercben nem figyelt arra, hogy mi történik mögötte. A következő pillanatban már a gyereksírást hallott.

Szilviának borzalmas látvány tárult a szeme elé, hároméves kislánya benne ült a tűzforró vízzel teli lábosban. Természetesen azonnal kikapta a gyereket, hűtötte, ahogy csak tudta a kis testet, és hívták a mentőket. A kisgyerek túlélte az égési sérüléseket, de csak éppen hogy.

Illusztráció. Forrás: Kékfény

Illusztráció. Forrás: Kékfény

A legtöbb gyerekbaleset elkerülhető lenne

Ezt, mint általában a háztartási baleseteket, egy pici odafigyeléssel el lehetett volna kerülni. Ha a nő még a vízmelegítés előtt leveszi a kiskádat, nem kellett volna letennie a lábost, azonnal beleönthette volna a vizet. De az is segíthetett volna, ha egyértelművé teszi a párja előtt, hogy vizet fog forralni, vélhetően a férfi jobban figyelt volna a gyerekekre. Utólag persze könnyű okosnak lenni.

A legtöbb gyerekbaleset elkerülhető lenne, mondta Dr. Goschler Ádám, a Szent Márton gyermek rohamkocsi orvos-igazgatója. Márpedig ő elég esetet látott, csak itt Budapesten évi 1800 bevetésük van.

A legtöbb elkerülhető baleset tudatlanság vagy tapasztalatlanság miatt történik. Szinte minden nap leesik egy csecsemő a pelenkázó asztalról, pedig lehet, hogy az anya épp csak egy törlőkendőért hajolt le, amikor a gyerek végre rájött, hogyan kell átfordulni.

De potyognak a gyerekek a galériákról is, meséli a doktor, általában azért, mert rosszul van megépítve a korlát. És nagyon sok baleset származik abból is, hogy a szülők a rossz szociális helyzetük miatt képtelenek megfelelő körülményeket kialakítani.

Égés, forrázás

Az égés, forrázás egy olyan sérülés, ami kimutatottan összefüggésben van a rossz szociális helyzettel. Nem véletlen, hogy az észak-magyarországi gyermekmentő kocsink arányaiban sokkal több forrázásos sérüléshez jár, mint a budapesti – mondja Goschler Ádám.

Ha négy gyerek sertepertél egy szűkös konyhában, miközben a mama főz, könnyen történhet baleset. De még egy gyerekbiztosnak mondott konyha sem garancia semmire, ha a szülő elfelejti becsukni a biztonsági korlátot.

Illusztráció. Forrás: Kékfény

Illusztráció. Forrás: Kékfény

Ha az ember gyereket vállal, más szemmel kell néznie a környezetét, hiszen ami egy felnőtt számára természetes, egy gyerekre akár végzetes is lehet.

A konyha a lakás legveszélyesebb pontja

Ha villanytűzhelyünk van, különösen figyelni kell, mivel azt akár egy gyerek is be tudja kapcsolni, és a tenyerével pont eléri a forró főzőlapokat. A legjobb, ha a gyerek be sem juthat egyedül a konyhába.

A nyitva hagyott ablak a legtöbb kisgyerek számára hívogató, izgalmas kalandot jelent. Bármikor odatol egy széket vagy egy puffot, hogy kikukucskálhasson rajta, de – és ezt jó, ha észben tartjuk – akár az ablak alá szerelt fűtőtesten is felmászhat. Az egyetlen megoldás, ha nem szellőztetünk, amíg a gyerek a szobában van.

Ha lépcső van a lakásban, figyeljük rá, hogy a korlát rudazata között ne tudjon kibújni a gyerek, és a rudak függőlegesen álljanak, mivel a vízszintes rudakon könnyű felmászni. A szekrényeket a falhoz kell rögzíteni, a konnektorokat bedugaszolni, a törékeny tárgyakat pedig jól elzárni.

Illusztráció. Forrás: Kékfény

Illusztráció. Forrás: Kékfény

Életmentő programok

Mindenre azonban nem lehet figyelni. De szerencsére nem is kell, mondja Dr. Krivácsi Péter, a Léghajó program vezetője. Csak egy dolgot kell mindig szem előtt tartani, magát a gyereket.

Az egyedül hagyott gyerek mindig veszélyes. Ő tud elmerülni a kádban, ő fog a szájába venni olyan tárgyat, amit majd félrenyel. Ő fog leesni olyan helyről, ahonnan nem kellene, vagy ő fog bevenni valamit a nagymama gyógyszereiből – sorolja Krivácsy Péter.

A Léghajó program szülőknek tart életmentő tanfolyamokat. A közhiedelem szerint a játszótéren történik a legtöbb gyerekbaleset. A doktor azonban hamar eloszlatja a tévképzeteket, a mászókákról valóban sokan lepottyannak, de az igazán súlyos esetek jellemzően nem itt történnek.

Illusztráció. Forrás: Kékfény

Illusztráció. Forrás: Kékfény

Ha nagyobb energiabehatás éri a gyereket, akkor nyilván sokkal súlyosabb a sérülés. És hol vannak ilyenek? Elsősorban a közlekedésben, de ilyen a magasból esés, és természetesen ide kell sorolnunk az égéses eseteket, a forrázásokat, a mérgezéses eseteket, és a félrenyelést is – sorolja.

Egy gyereküléssel jelentősen csökkenthetjük az autós gyerekbaleset kockázatát, persze csak akkor, ha a sofőr amúgy normálisan vezet, és nem ír sms-t 130-nál. De a játszótereket is építhetik akármilyen biztonságosra, ha senki sem figyel a gyerekekre, amikor éppen összeverekszenek a mászóka tetején.

A kislányt többször műtötték

Szilvia kislánya ma már jól van. Többször megműtötték és a mai napig is kezelésekre hordják. A szülőket rokonaik és ismerőseik felelősségteljes embernek mondták, akik gyerekeiket mintaszerűen nevelték és nevelik azóta is.

Szilviának most gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértésért kell felelnie, amiért akár letöltendő szabadságvesztést is kaphat. A hazai bírósági gyakorlatban azonban általában azokat a szülőket sem küldik börtönbe, akiknek gondatlansága miatt meghalt a gyereke. Mert a legnagyobb büntetést már úgyis elszenvedték.