Hűtlen kezeléssel gyanúsítják Barcelona volt polgármesterét

Vizsgálatot indított az ügyészség Barcelona volt polgármestere ellen, miután kiderült, hogy hivatala egy éven át több mint 66 ezer euró (20 millió forint) bérleti díjat fizetett egy üzlethelyiségért a tulajdonosnak, hogy ne lakoltassák ki az ott letelepedett önkényes házfoglalókat. A csoportnak a héten el kellett hagynia az ingatlant, ami ellen napok óta esténként több százan tüntetnek a környéken, összetűzésbe keveredve a rendőrséggel.

A belvárosi Grácia kerületben található, egykor bankfiókként üzemelő helyiséget 2011-ben foglalta el a Banc Expropiat nevű csoport, amely egyfajta ingyenesen és önkéntes alapon működő szociális központot hozott létre ott. Egyebek mellett élelmiszerbankot működtetett, ruhákkal segítette a rászorulókat, nyelvoktatást tartott, és teret adott más civil szervezetek összejöveteleinek.

A Banc Expropiat nevű csoport mellett tüntető demonstrálók Barcelonában 2016. május 24-én. (EPA/Toni Albir)

Az ingatlan tulajdonosa azonban máshogy szerette volna hasznosítani a helyiségét, ezért a hatóságokhoz fordult, kérve a csoport kilakoltatását.

2015-ben az akkori polgármester, Xavier Tiras úgy döntött: a város egy évre kifizeti a bérleti díjat a tulajdonosnak. A spanyol sajtóban megjelent információk szerint ebben szerepe volt annak is, hogy közeledtek a helyhatósági választások, amelyet tavaly májusban tartottak Spanyolországban.

A Banc Expropiat nevű házfoglaló csoport kilakoltatása ellen tüntetők Barcelonában 2016. május 25-én. (EPA/Alejandro Garcia)

A politikust nem választották újra, az új városvezető, Ada Colau pedig nem hosszabbította meg az időközben lejárt bérleti szerződést. Mint mondta, próbáltak tárgyalni a Banc Expropiattal arról, hogy költözzön át egy üresen álló önkormányzati helyiségbe, de a csoport ezt a lehetőséget elutasította.

Az ingatlan tulajdonosa ismét a hatóságokhoz fordult, ezúttal eredményesen: a rendőrség hétfőn kiürítette és lezárta az üzlethelyiséget.

Rendőrök Barcelona utcáin, miután erőszakba torkollott a Banc Expropiat nevű házfoglaló csoport kilakoltatása elleni tüntetés 2016. május 25-én. (EPA/Alejandro Garcia)

Aznap este tiltakozások kezdődtek a környéken, a tüntetők megpróbáltak visszajutni az épületbe, de ezt a rendőrség megakadályozta. A két csoport összetűzésbe keveredett egymással. Az incidensek estéről-estére megismétlődtek, 33-an megsérültek, többségükben rendőrök, és két embert vettek őrizetbe.

Az utcákon keletkezett kárt több mint 14 ezer euróra (4,5 millió forint) becsülte az önkormányzat, mert a tiltakozók között megjelent rendbontók bankautomatákat tettek tönkre, kirakatokat törtek be, kukákat gyújtottak fel, parkoló motorokat és autókat rongáltak meg.