Egyre többen gyülekeznek a magyar-szerb határon

Több mint kétszáz ember várakozhat hetek, hónapok óta a röszkei tranzitzóna szerb oldalán.

Kétszáz-kétszázötven ember várakozhat hetek, hónapok óta a röszkei tranzitzóna szerb oldalán, hogy beengedjék őket Magyarországra, számolt be az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója, aki szerint a legnagyobb kérdés most az, mi történik majd azokkal az emberekkel, akik az idomeni tábor kiürítését követően nem mentek el a táborokba.

Minden bizonnyal abból a háromezer emberből nagyon sokan lesznek olyanok, akik elindulnak Macedónia, Bulgária, Magyarország felé, hogy Nyugat-Európába jussanak. Eközben Belgrádban is csaknem hatszázan vannak, akiket a szerbek folyamatosan szállítanak buszokkal Szabadkára, akik azt követően vagy megpróbálnak átmászni a határzáron vagy a röszkei tranzitzónába mennek.

A magyar hatóságok elsősorban a gyerekes családokat és a betegeket engedik be az ország területére. Sok gyerekes családnak nem kell a tranzitzónában megvárnia, hogy lefolytassák az eljárást, hanem elviszik őket nyitott befogadókba.

Ebben az évben már több mint négyezer ember jött be a tranzitzónákon Magyarországra, s közülük nagyon sokan vannak, akiket nyitott befogadókba vittek, akik nem várták meg az eljárás végét, hanem továbbmentek Nyugat-Európa felé.