Nemcsak cukik, de remek társak is a nyomott orrú kutyák

Ausztrál kutatók szerint a széles fejű, tömpe orrú kutyák általában barátságosabbak, sőt, még jobban is védelmezik gazdáikat, mint a normális arcberendezésűek.

Paul McGreevy, a Sydney-i egyetem állatorvosa nemrég a bumfordi, széles koponyájú és rövid orrú ebek divatját mutatta be, számokkal illusztrálva.

Most annak járt utána, hogy mi áll a mopszok, francia bulldogok, Cavalier King Charles spánielek népszerűsége mögött.

„Csakugyan nagyon helyesek, de talán a természetük az, ami miatt ilyen sokan választják őket, megannyi hátrányuk ellenére” – idézi a szakembert az ABC.

A cukiságnak ugyanis ára van. A rövid, széles fejű, tömpe orrú kutyák császármetszéssel születnek, légzési nehézségekkel küszködnek, fogaik összetorlódnak.

Amelyiknek még redős is a bőre, mint a mopsz vagy a shar-pei, sokszor plasztikai műtétek sorozatára szorul élete során, hogy rendesen kapjon levegőt és ne veszítse el látását.

A magas orvosi költségek és a rövidebb élettartam ellenére mégis óriási az ilyen kutyák népszerűsége – igazolta korábban McGreevy professzor egy 60 ezer kutyát tartalmazó adatbázis elemzésével.

Egy fajtiszta mopsz lehet Anglia legkisebb kutyusa. Fotó: Getty Images

Mopsz, a világ egyik legdivatosabb kutyafajtája. (Fotó: Getty Images)

A fejformával kapcsolatban egy korábbi vizsgálat kiderítette, hogy testmérettől függetlenül a rövidebb fej általában kezesebb kutyákat takar – érvel Paul McGreevy.

A turcsi orrú kutyák inkább követik gazdájuk utasításait, játékosabbak és több kedvet mutatnak a tanulásra – olvasta ki a felmérésekből az ausztrál szakember. (Ezzel a nemrég világversenyt nyert magyar nemzetiségű belga juhász, Lito, és gazdája Kivágó Arnold biztosan vitatkozna.)

Amikor pedig fenyegetés éri az embert, bátrabban és határozottabban kiállnak mellette, mint a hegyes orrúak – talán egy újabb vitatható megállapítás.

A kerek fejű ebek szemei előre néznek, hasonlóan érzékelhetik a teret mint az emberek, és még arra is vannak halvány bizonyítékok, hogy jobban tudják követni a gazda mutatóujját, mint a természetesebb fejű társaik.

Mindez talán magyarázza a népszerűséget, de a kutyás szövetségek így is változtatni szeretnének a divatos fajtákon.

A Norvég Kennel Club az elsők közt jelezte: átírja a fajtastandardokat, hogy kutyák egészségesebbek legyen, és a tenyésztéssel összenyomott koponyákat ezentúl nyújtani fogják – alomról alomra.