Marosvásárhely lehetne a székelyföldi régió húzóereje

Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltje a magyar kis- és középvállalkozások számára szervezett "Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások" című rendezvényen szólalt fel szerdán. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartott konferenciáról a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számolt be hírlevelében.

Soós Zoltán úgy vélte, hogy a székelyföldi településeknek össze kell fogniuk ahhoz, hogy nagy infrastruktúraberuházásokat valósítsanak meg.  ”Gyorsforgalmi utakat kell építeni, korszerűsíteni kell a vasúthálózatot, és fejleszteni kell a marosvásárhelyi repülőteret, hiszen jelenleg a régió elszigetelt” – idézte a független polgármesterjelöltet az RMDSZ.

Soós Zoltán azt is elmondta, hogy meglátása szerint az önkormányzatoknak össze kell fognia az egyetemekkel és a vállalkozókkal, hogy technológiai parkokat hozzanak létre, teret biztosítsanak az innovatív vállalkozásoknak és munkalehetőséget az egyetemekről kikerülő diplomásoknak.

A polgármesterjelölt szerint Maros megye Romániában a 4. helyen áll a fogadott turisták számát tekintve, de ez elsősorban Segesvár és Szováta turisztikai vonzerejének köszönhető. Úgy vélte, Marosvásárhelyre jóval több turistát lehetne vonzani, ehhez azonban erős turisztikai brandet kell építeni a város számára.
A marosvásárhelyi rendezvényt a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány szervezte azzal a céllal, hogy erősítse a térség innovatív vállalkozóinak külpiacra lépését és a magyar vállalkozások térségben betöltött szerepét.