Kelemen Hunor: Székelyudvarhely lemaradt, változásra van szüksége

Kelemen Hunor szerint Székelyudvarhely lemaradt a fejlődésben a hasonló méretű székelyföldi városokhoz képest, ezért változásra van szükség a város élén.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szövetség székelyudvarhelyi polgármesterjelöltjével, Arros Orsolyával közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről szerdán.

Az RMDSZ Székelyudvarhelyen azt a Bunta Levente polgármestert szeretné leváltani, aki két cikluson át az RMDSZ színeiben vezette a várost, és február közepéig az RMDSZ helyi szervezetét irányította. Bunta nem jelentkezett a szövetség polgármesterjelöltjének a meghirdetett előválasztásra, és független jelöltként pályázik a harmadik mandátumára.

Kelemen Hunor, a Románia Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ elnöke (MTI/Mediafax/Andreea Alexandru)

“A székely megyék országos ellenszélben is fejlődtek” – állapította meg Kelemen Hunor, és hozzátette: ez Hargita és Kovászna megye vezetőinek, valamint Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy polgármesterének köszönhető. Valamennyiüket újabb mandátumra jelölte a szövetség. Azt is elmondta: egyértelművé vált számára, hogy erős a változásra való igény a helyi véleményformálók körében.

“Székelyudvarhelyen az a június 5-i választások tétje, hogy lesz-e a városnak olyan vezetése, amely az együttműködésben és nem a konfliktuskeresésben, a fejlesztésben és nem a különböző hangfelvételek rögzítésében, kiszivárogtatásában érdekelt. Arros Orsolya ennek a kiegyensúlyozott vezetésnek a garanciája” – idézte az RMDSZ hírlevele a szövetség elnökét.

Arros Orsolya arról beszélt, hogy a székelyudvarhelyi emberek elveszítették a város jelenlegi vezetőjébe vetett bizalmukat.
“Nem zsákbamacskát árulunk, hanem azt szeretnénk, hogy a város új lendületet kapjon, nem kifogásokat, hanem konkrét megoldásokat kínálunk” – hangsúlyozta az RMDSZ polgármesterjelöltje.

A székelyudvarhelyi választást nemcsak az teszi különlegessé, hogy az RMDSZ próbálja leváltani saját korábbi jelöltjét, hanem az is, hogy az RMDSZ-szel szövetségben politizáló Magyar Polgári Párt (MPP) az RMDSZ és az MPP közös ellenfelének tekintett Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) közösen indította el polgármesterjelöltjét: Gálfi Árpád vállalkozót.

A választási csatába további két független magyar jelölt: Lukács László és Buta Levente is beleszólhat. A helyi lapok értelmezése szerint a Magyarországon élő, Székelyudvarhelyen ideiglenes lakcímmel rendelkező Buta Leventét Bunta Levente ellenlábasai indították el a választási versenyben, hogy szavazatokat vonjon el a jelenlegi polgármestertől.

Az indulásához szükséges aláírásokat ugyanazok a fiatalok gyűjtötték, akik az Arros Orsolya indulását támogató aláírások egy részét is. A hivatalban lévő polgármester azzal válaszolt, hogy a korábban nem használt Zoltán keresztnevet is hozzátoldotta nevéhez, és órásplakáton kezdte hirdetni, hogy Bunta Levente Zoltán nem egyenlő Buta Leventével.