Mozgókép béníthatja a KRESZ-vizsgásokat

Hétfőtől mozgóképes kérdésekre is válaszolniuk kell a KRESZ-vizsgákon részt vevőknek. A Nemzeti Közlekedési Hatóság korábban azt közölte: függetlenül a kategóriától, a Közlekedési alapismeretek vizsgatárgyaiban két filmes rész szerepel majd a feladatok között, ezek 1, illetve 3 pontot érnek.

A mai közúti közlekedés nagy kihívást jelent minden résztvevőnek, és cél, hogy felkészült emberek kerüljenek ki a közutakra, így az oktatás és a vizsgáztatás módszertanát is időnként meg kell újítani – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő. A hallgatóknak számítaniuk kell arra, hogy nem csak statikus, hanem mozgóképes feladatok is lesznek.

A vizsgázó a rajzokból, fotókból nem biztos, hogy következtetni tud a közúti helyzet dinamikájára, így segítséget jelenthet számukra, hogy a járművek a feladatban mozognak. Az is, melyet ő vezet. Menet közben kell felismernie a jelzéseket, át kell látnia a szituációt, döntenie kell, a mai közlekedésben nincs arra idő, hogy megálljon gondolkodni – hangsúlyozta Dobrocsi Endre.

Hozzátette: Vizsga közben a 8-10 másodperces animáció megállítható és újraindítható, de a lényeg, megválaszolásra összességében 1 perc áll rendelkezésére. Ha a vizsgázó többször is lejátssza magának a filmet, a jó válasz megadására annyival kevesebb ideje lesz. A régi struktúra ebben a tekintetben nem változik.

Egy autós és egy motoros kipróbálja a Heves Megyei Közlekedési Felügyelet gyakorlati vizsgabázisát Egerben (MTI/Tréba Ákos)

Illusztráció. (MTI/Tréba Ákos)

A Közlekedési alapismereteken belül minden kategóriában lesz két mozgóképes feladat – közölte a szakértő -, egy 3 pontos és egy 1 pontos. Az előbbiek a forgalmi szituációkat, az elsőbbség kérdését taglalják, az egy pontosak ennél egyszerűbbek, melyekben például táblafelismerésről lehet szó.

Minden vizsgázó két mozgóképes feladatot biztosan fog kapni, függetlenül attól, hogy B vagy éppen C kategóriáról van szó. A B-nél 55, a C-nél 25 kérdésre kell válaszolni.

Az animációk folyamatosan bővülnek, ami egyrészt a jogszabályváltozásnak köszönhető, másrészt, hogy minél szélesebb ismeretanyagra kérdezhessenek rá a vizsga során – mondta műsorban a közlekedésbiztonsági szakértő.