Feltámad a hópárduc

Az orvvadászat visszaszorításával lassan visszafoglalja Közép-Ázsia hegyvidékeit a környék rejtélyes nagymacskája, a hópárduc.

A nagymacskák védelmére alakult Panthera szervezet alig néhány héttel ezelőtt fogott el egy hópárducot Kirgizisztánban.

Megvizsgálták és kiderült: nemrég ellett.

A kutatók szerint ez biztató jel, ami arról tanúskodik, hogy a nagymacskának elegendő vadászpréda és búvóhely áll rendelkezésre a szaporodáshoz.

A párducot egy rádiós nyakörvvel engedték végül útjára, hogy követhessék mozgását a hegyek közt.

Ez csupán a második példánya volt a fajnak, amit sikerült megjelölni, az elsőt is a Panthera csapata nyakörvezte még tavaly októberben.

Hópárduc (Fotó: MTI/EPA/Walter Bieri)

Hópárduc (Fotó: MTI/EPA/Walter Bieri)

A hópárduc, más néven irbisz, igen ritka, veszélyeztetett faj, becslések szerint 4500-10 ezer példány élhet belőle Közép-Ázsia ritkán lakott hegyvidékein Pakisztántól a Bajkál-tóig.

Száma a prémvadászat és az élőhelyek eltűnése miatt sokáig csökkent, de az elmúlt két évtizedben nemzetközi összefogással sikerült védelmüket megerősíteni.

Rejtőzködő, a helyiek hegyi szellemnek is nevezik a ritkán látható, lopakodó ragadozót.

Termetes macskaféle, tömege 35 és 55 kiló között mozog. Teste egy méternél is hosszabb, amihez egy hasonló méretű vastag, bundás farok tartozik. Ez segít az egyensúlyozásban a sziklák közt. Prédáját nem üldözi, inkább becserkészi, majd leteríti.

Félelmetes vadász, akár tízméteres ugrásra is képes, mintha a semmiből kerülne a zsákmány elé.

Az ázsiai kultúrában fontos szerepet játszik, országok, városok, szervezetek jelképe.

A 2013-ban eltűnt hegymászó, Erőss Zsolt is büszkén viselte ezt a becenevet, amit a volt Szovjetunió 7000 méter feletti csúcsainak meghódításával érdemelt ki.