Kanadai erdőtűz - több ezren oltják a lángokat

Mintegy ezer további tűzoltó csatlakozik az Egyesült Államokból, Dél-Afrikából és Kanada más térségeiből a héten az albertai Fort McMurrayben és térségében tomboló súlyos erdőtűz elleni harchoz - jelentették be kedden kanadai tisztségviselők.

A hatóságok szerint az erdőtűz északkeleti irányba távolodik az észak-albertai településektől és a kanadai olajmezőktől. Emellett a hidegebb időjárás segítette az oltási munkálatokat – tette hozzá.

Az erdőtűz nagyjából 5230 négyzetkilométerre terjedt ki, ebből 25 négyzetkilométer már az Albertával szomszédos Saskatchewan tartományban fekszik. Az előbbi számadat tartalmazza a már leégett és a jelenleg is égő területeket is.

A kanadai olajmezőkön dolgozó munkások korábban evakuált táborait jelenleg a hatóságok ellenőrzik, lehetséges-e újranyitásuk, míg a térségben működő olajvállalatok vizsgálják, mikor tudják ismét elindítani a kitermelést.

Tisztségviselők szerint a tűzvészben Fort McMurray 2432 épülete megsemmisült, 530 megrongálódott, de 25 ezret sikerült megmenteni.

Több mint 94 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Amennyiben a feltételek biztonságosnak ígérkeznek a lakosok június 1-jével fokozatosan visszatérhetnek.

Korábbi értesülések szerint a kiterjedt erdőtűz eloltásán 1714 tűzoltó dolgozik 123 helikopterrel, 26 tűzoltó repülőgéppel és 226 munkagéppel.