Mégsem ér meg minden pénzt az iPhone?

Talán mégis túl drága a termék – ismerte el Indiában az Apple igazgatója.Tim Cook azt ígérte: faragni fog az árából, de a minőségből nem enged.

Az iPhone Amerikában is drága, más országokban pedig még annál is drágább.

A Deutsche Bank felmérése szerint Indiában a durván 600 dolláros amerikai ár 131 százalékát, 784 dollárt kell fizetni a készülékért, ami abban az országban csillagászati összegnek számít.

Ezután nem meglepő, hogy az Apple igazgatója kellemetlen kérdéseket kapott az Újdelhi tévében (NDTV), ahol a neves helyi újságíró, Vikram Chandra azt is a szemére vetette, hogy Indiában az iPhone számos funkciója nem használható.

„Tudom, hogy magas az ár, szeretnénk is csökkenteni, amennyire a lehetőségeink engedik” – válaszolt Tim Cook.

Az Apple, csakúgy, mint a Facebook és a Google óriási piacot lát az 1,2 milliárdos Indiában, de egyelőre nehezen boldogulnak a világ hamarosan legnépesebb országában.

Cook úgy fogalmazott: bár így kevesebb lesz a profit, de az amerikaihoz hasonló áron szeretné eladni az iPhone-t Indiában, úgy, hogy annak minden funkciója működik. A minőségből viszont nem enged, nem készít lebutított iPhone-t az indiaiaknak – utalt rá.

Tibeti buddhista szerzetes az okostelefonjával. Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Damir Sagolj

Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Damir Sagolj

A vezérigazgató kitart cége hitvallása mellett, miszerint az övék a legjobb termék, aminek nem kell beszállnia az árversenybe.

Az okostelefon piac azonban megállt a növésben, és az Apple folyamatosan teret veszít az Android javára. Az iPhone eladások az előző negyedévben 16 százalékkal estek vissza, a várakozások szerint ez a trend év végéig folytatódni fog.

A Deutsche Bank harminc országban mérte fel az iPhone árakat, és vetette össze azokat az amerikai árakkal.

Az USA-ban most 598 dollárért adják az Apple okostelefont, míg az Egyesült Királyságban 671 dollárt kérnek érte – és ez még nem is számít soknak. Ausztráliában például több mint 100 dolláros a felár, Svédországban pedig közel 200, ott 796 dollárért vesztegetik a készülékeket.

A csúcsot Brazília és Indonézia jelenti. Előbbi helyen 931, utóbbiban 865 dollár egy új iPhone, ami az amerikai alapár 156 és 145 százaléka.