Kövér komolyabban venné a nemzetiségi sorsközösséget

Egy csónakban evezünk a nemzetiségekkel, amit megpróbálnak elsüllyeszteni különböző erők, ezért érdemes lenne komolyabban venni ezt a sorsközösséget - mondta az Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádiónak a Nemzetiségi Kultúrák Napja alkalmából adott, vasárnap reggel sugárzott interjúban.

Hozzátette: szisztematikus lélektani-politikai háború folyik a világot eddig összetartó identitásokkal szemben, a tömeges migráció egyes felfogások szerint háború Európával, az európai országokkal szemben, és egy kultúráját vesztett, homogenizált európai populáció létrehozását szolgálja.

Mint mondta, az erdélyi magyarságnak és az erdélyi románságnak is az elgyökértelenítés veszélyével kell szembenéznie. A Magyarországon élő nemzetiségek, és a Romániában, Szlovákiában élő magyarok támogatása európai gyökereik erősítésében akkor lesz igazán fontos, amikor ezeket a nemzeti kultúrákat még nagyobb támadásoktól kell majd megvédeni – mondta Kövér László.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI Fotó: Mohai Balázs

Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI Fotó: Mohai Balázs

A politikus szerint Magyarország nemzetközi kapcsolatrendszerében is felértékelődött a nemzetiségi szószólók szerepe, a kormány szeretne erre támaszkodni, például a delegációk részét adják a szószólók is.

A parlamentben működő nemzetiségi szószólók a Magyarországon működő befektetők, az anyaországi gazdasági csoportosulások és politikai szereplők felé is tartják a kapcsolatot, így egyfajta hitelesítői tudnak lenni a magyar kormány politikájának, egy másik nézőpontból tudják azt kritizálni vagy alátámasztani – mondta.

Kövér László kitért arra, hogy a globalizáció rengeteg kárral, hátránnyal és rombolással jár a nemzeti kultúrákra nézve. Olyan homogenizált európai populáció létrehozására irányul, amelynek a világ nagyvállalatai egy brüsszeli központból tudják diktálni a törvényeket – tette hozzá.

Úgy vélte, ezt bizonyítja az EU és az Egyesült Államok között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP), amelynek elsősorban az amerikai, másodsorban néhány nagyobb tagállam multinacionális cégei lesznek haszonélvezői.

Tematikus nap a közmédiában

Tizenhárom nemzetiséget mutatnak be vasárnap a közmédia csatornái a Nemzetiségi Kultúrák Napján. A tematikus napot két évvel ezelőtt szervezte meg először a közmédia. A nézőket egész napos műsorfolyammal várja az M1, a Duna Televízió és a Duna World.