Akár 60 milliárdot is jelenthet egy újabb felminősítés

Meghozták az eredményt a kormány 2010-ben indított gazdasági átalakító intézkedései, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő felminősítésében visszaköszönnek a legfontosabb területeken elért eredmények - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter szombat reggeli sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály hozzátette: amikor belevágtak a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondták, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. Ez a felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek.

A hitelminősítő a javuló államháztartási folyamatok, a csökkenő államadósság, a kedvező külső egyensúlyi mérleg és a bankszektor javuló helyzete alapján sorolta befektetésre ajánlott kategóriába a magyar államadósságot – mondta.

Ez jó hír a magyar emberek számára abból a szempontból, hogy kevesebbet költ az állam az adósságra, így több pénz jut beruházásokra, adócsökkentésre, bérfelzárkóztatásra – emelte ki a miniszter, aki szerint az következett be a felminősítéssel, amire számítani lehetett.

A másik két hitelminősítő is hasonlóan dönthet

A következő egy-másfél évben akár a 40-60 milliárd forintot is elérheti a megtakarítás a magyar államadósság-piacon a hozamcsökkenés hatására, ha egy másik hitelminősítő is felminősíti a magyar államadós-besorolást – mondta kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály megjegyezte azt is, hogy várakozásaik szerint a másik két hitelminősítő is hasonlóképp dönthet, hiszen a három nagy többé-kevésbé együtt mozog, és “furcsának tartaná”, ha az egyik intézmény minősítése jelentősen eltérne a másik kettőétől.

Elmondta: ahhoz, hogy a befektetési alapok nagyobb mértékben vásároljanak magyar állampapírt, belső szabályzatok alapján háromból legalább két hitelminősítőnél kell befektetésre ajánlott kategóriába kerülnie a magyar államadós-besorolásnak.

NGM: a reformok működnek

A felminősítés bizonyítja, hogy a gazdaság átalakítása sikeres volt – így reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium még pénteken késő este este arra, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő intézet a befektetési kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket.

Mint az NGM közleményében kiemelte, a Fitch elemzői is elismerték, hogy – többek között – a tartósan pozitív fizetési mérlegnek, a devizahitelek forintosításának és az önfinanszírozási programnak köszönhetően jelentősen csökkent az ország és a pénzügyi szektor sérülékenysége.

MTI/EPA/Justin Lane

A hitelminősítő cég a pozitívumok között említette a csökkenő államadósságot, amelynek finanszírozása egyre nagyobb arányban hazai – banki, lakossági – forrásból történik, és kiemelték a javuló államháztartási folyamatokat is, így a tartósan 3 százalék alatti költségvetési hiányt.

A hitelminősítő idén 2 százalék, jövőre 2,5 százalék hiányt jelez előre. Szintén pozitívan értékelték a bankszektor javuló helyzetét, a bankadó idei és tervezett csökkentését – írta közleményében az NGM.

Kitért arra, hogy a Fitch idén 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos növekedést becsül, amelynek hajtóerői a kedvező külső környezet és a belső fogyasztás élénkülése. A fogyasztás bővülését nagymértékben támogatja a csökkenő munkanélküliség, az alacsony infláció és a háztartások növekvő pénzügyi vagyona.

Közleményében az NGM úgy fogalmaz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye és a piaci értékítélet már megelőlegezte a felminősítést, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok pedig már több éve a befektetésre ajánlott országok mutatóival közel azonos szinten vannak.

Amikor a kormány belevágott a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondták, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. A Fitch lépése után várható, hogy az elkövetkező időszakban a másik két hitelminősítő is kedvező irányba vizsgálja felül hazánk besorolását – olvasható a közleményben.

 

 

Kapcsolódó tartalom