Törvényben garantálnák az orvosi fizetések rendezését

Minél gyorsabban megszületik a megegyezés az egészségügyiek béremeléséről, annál előbb kerülhet az ágazati törvénybe az új szakdolgozói és orvosi bértábla - írja a Magyar Idők szombati számában.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a lapnak adott interjúban úgy értékelte, hogy a szakdolgozói bérekről nagyon konstruktív tárgyalás folyt, az orvosi bérekkel kapcsolatban a legutóbbi egyeztetésen talán tudtak olyan ajánlattal élni, amely a másik fél számára is elfogadható lesz.

Dolgos Judit ápolónő betegmosdatáshoz szükséges eszközöket tol a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Nonprofit Kft. IV. belgyógyászati osztályán. Dolgos Judit nyolc éve dolgozik az osztályon, évente 84 éjszakát ügyel, nettó fizetése 87.000 és 92.000 forint között mozog havonta. Végzettsége OKJ-s ápoló, jelenleg utolsó éves levelezős főiskolai hallgató diplomás ápoló szakon. MTI Fotó: Balázs Attila

Illusztráció. MTI/Balázs Attila

Az államtitkár úgy fogalmazott: mindenkinek be kell látnia, hogy egy több évre szóló bérmegállapodással minden évben lehet egyet lépni előre, és rövid idő alatt megközelíthetik a visegrádi négyek bérszínvonalát.

Hozzátette: egy év alatt nem tudnak évtizedes lemaradást behozni, és az sem fogadható el, hogy az orvosok kétszer akkora béremelést kapjanak, mint a szakdolgozók.

Az ápolók elvándorlását eddig nem tudták olyan mértékben lassítani, amilyenben szeretnék, ezért is lenne fontos minél előbb az egészségügyi törvényben rögzíteni az új bértáblát, hogy mindenki számára világos legyen, mit követelhet a munkáltatójától, függetlenül attól, milyen fenntartású intézményben dolgozik – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán a Magyar Időknek.