Lázár: Soros támadásai folyamatosak lesznek

Az amerikai politika azt képviseli, hogy Európának muszlim bevándorlókat kellene fogadnia. Lázár János szerint a Magyarországot elítélő amerikai nyilatkozatok mögött Soros György állhat, aki többször is úgy nyilatkozott, hogy bevándorlókat kellene telepíteni Európába.

Soros György magyar származású amerikai üzletember állhat a Magyarországot elítélő amerikai nyilatkozatok mögött – erről beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A tárcavezető felidézte: Barack Obama amerikai elnök a közelmúltban Európában hitet tett a bevándorlás fontossága mellett. Az Obama-féle meggyőződésnek pedig Soros György az egyik fő “zászlóvivője”, az üzletember ugyanis többször is úgy nyilatkozott: bevándorlókat kellene telepíteni Európába – mondta Lázár János.

Folyamatosak lesznek a támadások

A magyar kormány meggyőződése – folytatta -, hogy Soros György, a demokrata párt egyik befolyásos támogatója, a Clinton-házaspár mecénása mindent megtesz annak érdekében, hogy “helyet csináljon” a nézeteinek. A Miniszterelnökség vezetője szerint ezért arra lehet számítani a következő időszakban, hogy Soros György aktívan is kész fellépni az egyik legveszélyesebbnek tekintett európai politikai ellenfele, az Orbán-kormány ellen.

Erre reagált később a Fehér Ház szóvivője: az AP amerikai hírügynökség megszólaltatta Josh Earnestet, aki közölte: nem ismeri pontosan Lázár kijelentéseit. “Nem vagyok biztos benne, hogy ezek megérnek egy választ” – tette hozzá.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (k) érkezik szokásos heti sajtótájékoztatójára, az Országházban 2016. május 19-én. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (k) érkezik szokásos heti sajtótájékoztatójára, az Országházban 2016. május 19-én. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő (MTI/Koszticsák Szilárd)

Válaszolunk az Európai Bizottságnak

Az Európai Bizottság magyar gazdaságnak szóló ajánlásairól, kritikáiról Lázár János azt mondta, a bírálatok egy része köszönőviszonyban sincs a magyar valósággal. Emlékeztetett: a magyar kormány nagyon jelentős kedvezményekkel segíti az alacsony jövedelműeket, rendkívül sokat tett a munkába lépés megkönnyítéséért, és – a térségünkben szinte egyedülálló módon -, sikerült 6 százalék alá vinnie a munkanélküliséget is. A közbeszerzések nagyobb átláthatóságát sürgető európai bizottsági megjegyzésre a kancelláriaminiszter úgy reagált: a kormány nagyon sokat tesz a transzparenciáért, és ennek már a jelei is láthatók.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. május 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI/Koszticsák Szilárd

Reméljük, a rossz GDP-adat csak átmeneti

A vártnál gyengébb GDP-adatot kommentálva Lázár János azt mondta, a visszaesés sokak számára csalódást okozott. Magyarázatul a járműipar és az építőipar teljesítményének, illetve az uniós támogatások visszaesését említette. Hozzátette: a kormány jelentős lépéseket tett, hogy a GDP-bővülés az év egészében 3 százalék körül maradjon.

A “Rubovszky-ügy”

Orbán Viktor csak 2017 februárjában kezd széles körű konzultációt arról, hogy pártelnökként kit javasol a parlamentnek az államfői tisztségre a Fidesz-frakciónak, addig nem foglalkozik a kérdéssel – reagált a Rubovszky-ügyként elhíresült esetre a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Emlékeztetett: a Fidesz alapszabálya értelmében a kormánypárt mindenkori elnökét illeti a jog, hogy javaslatot tegyen a képviselőcsoportnak. Lázár János utalva arra, hogy két köztársaságielnök-választás idején is a Fidesz frakcióvezetője volt, kijelentette: hosszú, alapos, körültekintő konzultáció előzte meg mindkét javaslatot.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. május 19-én. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI/Koszticsák Szilárd

A Városligetben több lesz a zöld

A Liget-rehabilitációról szólva a kancelláriaminiszter a tájékoztatón azt hangsúlyozta: a kormány kérése Baán László miniszteri biztos és a kertészek felé az volt, legyen több a zöld terület és – tette hozzá – kevesebb a beton, ami meg is történik, miközben a beépítettség szintje 5-ről mindössze 7 százalékra nő. A kormány

Jövő héten döntenek a fővárosi pályaudvarokról

Lázár János bejelentette azt is, jövő heti ülésén dönt a kormány a Nyugati, a Déli és a Kelenföldi pályaudvar sorsáról. A cél, hogy jobb és biztonságosabb legyen a közlekedés, a zöldfelületek aránya pedig nőjön – tette hozzá. A Nyugati pályaudvarral kapcsolatban emlékeztetett, hogy a “Nyugati liget” terve alapján egy jelentős zöldfelület kötné össze a pályaudvart és az állatkertet. A Délinél a bezárás lehetőségét vizsgálja a kabinet. Erről a múlt héten azt mondta, hogy a bezárás csak akkor történhet meg, ha a pályaudvart ki tudják váltani, például a kelenföldi fejlesztésével.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. május 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI/Koszticsák Szilárd

Jön a földárverések utolsó köre

Május 20-án indulnak a földárverések, az utolsó fordulóban 60 ezer hektár kerül kalapács alá – jelentette be Lázár János a sajtótájékoztatón. Elmondta azt is, hogy hozzávetőlegesen 8100 gazda kap majd hitelt. Beszámolt arról is, a kormány jövő szerdán határoz a földárveréseken befolyt pénz, mintegy 240 milliárd forint felhasználásáról. Bejelentette azt is, a Mezőhegyesi Ménesbirtokról törvény születik majd, amely pontosan meghatározza, mi is legyen pontosan a komplexum feladata.

Zalaegerszeg járműipari központ lehet

Egy nagyon jelentős projekt részeként Zalaegerszeg járműipari központtá válhat, és a zalai megyeszékhelyet egy négysávos úttal belekötik majd az M7-esbe és Vasvárba is – jelentette még be sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. május 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI/Koszticsák Szilárd

Uber

Aki ma Magyarországon gazdasági hasznot hozó tevékenységet folytat, annak adóznia kell, a feltételek, szabályok pedig mindenkire kell hogy vonatkozzanak hangsúlyozta az Uberről folyó vita kapcsán a miniszter. Hozzátette: az állam nem a technikai újítások ellen, hanem egész egyszerűen a bevételekért és a jogkövető magatartásért harcol.

Egészségügyi béremelés

Lázár János az egészségügyi bértárgyalásokról azt mondta, a kormány már elment a falig, a lehetőségei ugyanis korlátosak. A szakdolgozói bértárgyalások már a vége felé járnak, az orvosokkal még folynak az egyeztetések, de hamarosan megszületik majd a remélhetően mindenkit megnyugtató végeredmény – tette hozzá.