Nemzetközi innovációs versenyen kapott különdíjat egy szegedi hallgató

Bevásárlós mobilalkalmazással nyerte el Bálint Karola, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) elsőéves, programtervező informatikus szakos hallgatója az Oracle Academy díját az Intel világversenyén.

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának hallgatója az Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) innovációs versenyen 5 ezer dolláros, körülbelül 1,4 millió forintos pénzjutalomban részesült.

A ShopMap alkalmazás a bevásárlást könnyíti meg: elkészíthetjük és folyamatosan szerkeszthetjük benne a bevásárlólistánkat. Az innovatív fejlesztés az interneten keresztül lekéri a bolt adatait, ezeket összeveti a listán található termékekkel. Megnézi, hogy az egyes árucikkek hol találhatóak a boltban, majd ez alapján kiszámolja az optimális útvonalat, megjelenítve az egyes termékek helyét. Az okosapplikáció segítségével olyan termékek helyét is könnyedén megtalálhatjuk, amelyek nem szerepeltek a listán.

A ShopMap egyelőre fiktív bolt adatbázisát használja, de a fejlesztő már tárgyal a nagy üzletláncokkal a gyakorlati alkalmazás reményében.

Az Intel innovációs világversenyére a Magyar Innovációs Szövetség nevezte Bálint Karolát és Király Szilviát, ők a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai.

Király Szilvia (balról) és Bálint Karola (jobbról) Fotó: Intel

Király Szilvia (balról) és Bálint Karola (jobbról) Fotó: Intel

A versenyre idén több mint 1700, 21 év alatti fiatalt hívtak meg, 77 országból. A kétlépcsős megméretetés első fordulójában a versenyzőktől a nemzetközi zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kért. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós személyes interjúk után alakította ki a végleges sorrendet. A fiatal tehetségek kiutazását a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) fedezte.