A francia államfő kitart a munkajogi reform mellett

A francia államfő kitart a sorozatos tüntetéseket kiváltó munkajogi reform mellett dacára annak, hogy népszerűsége rekordmélységbe süllyedt, és még saját táborában is lázadás tört ki.

Az Europe 1 rádiónak kedden adott nyilatkozatában Francois Hollande leszögezte, hogy nem enged a nyomásnak, a munkajogi reformot megvalósítják, mert a törvényjavaslatról megállapodtak a reformer szakszervezetekkel, és ebben számít a szocialista képviselők többségére.

Párizs, 2016. április 19. A La Nuit Debout („Virrasztás” vagy „Éjszakai Felkelés”) nevű mozgalom támogatói újabb ülőtüntetésen vesznek részt a francia kormány által meghirdetett munkajogi reform ellen a párizsi Köztársaság téren 2016. április 19-én hajnalban. A március végén alakult mozgalom a téren előzőleg mintegy tíz napon át tartott békés tiltakozást. Franciaországban az elmúlt hónapban a szakszervezetek és civil mozgalmak rendszeres tüntetésekkel követelik a törvénytervezet visszavonását. (MTI/EPA/Yoan Valat)

Francois Hollande ötéves elnöki mandátuma legfőbb reformjának tekinti a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentését célzó reformot, amelynek egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Bírálói azt vetik szemére, hogy a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát.
A munkajogi reform ellen több mint két hónapja tartanak a tüntetések Franciaországban. Négy szakszervezet és három diákmozgalom felhívására kedden elindult a tiltakozás újabb hulláma: kamionsofőrök országszerte forgalomlassító akciókat tartottak, kikötőket, olajfinomítókat és más ipari központokat vettek blokád alá. Szerdán a vasutasok, csütörtökön pedig a légiirányítók sztrájkja következik.

Parlamenti többség híján a kormány a múlt héten kénytelen volt egy rendhagyó alkotmányos eszközhöz folyamodni, hogy elérje a törvényjavaslat első olvasatban való elfogadását. Az alkotmány vonatkozó előírásának értelmében egy törvénytervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány nem mozdítja el a kormányt.

A bizalmatlansági szavazást túlélte a kormány a múlt héten csütörtökön, így lehetővé vált, hogy rendeletben hirdesse ki a munkajogi reformot.

Francois Hollande EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Hollande keddi nyilatkozatában kiemelte, hogy a francia gazdaság enyhén erősödött és több munkahelyet teremtettek, bár a munkanélküliség elleni háborút még nem nyerték meg. A bruttó hazai termék (GDP) 1,6 százalékkal bővülhet idén a tavalyi 1,3 százalékos növekedés után. A francia államfő közölte, hogy jövőre csökkenthetik a háztartások jövedelmeit terhelő adókat a költségvetés alakulásától függően.