Mindenkinek fizetni kell! - Ezt visszamenőlegesen is behajtja a NAV

Minden Magyarországon élő személynek kötelező fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (tb), akkor is, ha nem szorul orvosi kezelésre.

Több mint százezer tanuló hamarosan megszerzi az érettségit és még nyáron kiderül, hogy felvételt nyernek-e az egyetemre. Amennyiben nem veszik fel a gyereket és munkahelyet sem talál, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy az egészségügyi ellátási jogosultsága ősszel lejár.

MTI/Balogh Zoltán

Az iskola után is érdemes figyelni

A diákigazolvány lejárta után 45 nap türelmi idő vonatkozik a tanulókra, ezt követően fizetniük kell maguk után a tb-t a NAV-nak. Megtehetik a szülők, hogy nem fizetik a járulékot gyermekük után, de utólag visszamenőlegesen minden egyes be nem fizetett forintot behajthat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ugyanez a szabály vonatkozik a nyáron diplomázó felsőoktatásban tanuló hallgatókra is. Ha nem találnak állást, akkor december 15-től az egészségügyi hozzájárulási díjat – havonta 7050 forint – be kell fizetniük maguk után.

Mindenkinek kötelező tb-t fizetni

Ennek oka, hogy minden Magyarországon élő személynek kötelező fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (tb), akkor is, ha nem szorul orvosi kezelésre. Ha valaki nem fizet, arra előbb-utóbb felfigyel a NAV és az elmaradást visszamenőlegesen is behajtja.

Azok a hallgatók, akiknek nappali tagozatos hallgatói jogviszonya van, de halasztanak, azoknak az ellátási jogosultsága továbbra is él.

Kibukik, ha valaki nem fizet

2009 óta minden orvos-beteg találkozó alkalmával jogviszony-ellenőrzés történik a TAJ- szám alapján. Ha az ellenőrzés során felvillan a piros lámpa, akkor a jogviszony rendezetlen.

MTI/Czeglédi Zsolt

Az OEP a jelzés után megküldi a rendezetlen jogviszonyú személy adatait a NAV-nak, majd a hivatal felszólítja a magánszemélyt a szolgáltatás jogosultságának igazolására.

Ha az egyén nem tudja igazolni hitelt érdemlően a jogosultságot, akkor a NAV megkezdi az elmaradt járulékok behajtását.

Fizetési nehézség esetén az adózók kérhetnek fizetési könnyítést: részletfizetést vagy fizetési halasztást.

2007-től lépett életbe az a szabályozás, mely szerint a magánszemély amennyiben nem biztosított, és egyéb jogcímen sem áll fenn jogosultsága, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Havonta küldik a listát a nemfizetőkről

Tavaly összesen 322 503 esetben adott át rendezetlen jogviszonyról adatokat az OEP a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak.

Mindenkit el kell látni

A hirado.hu kérdésére, hogyha valaki nem fizeti a tb-t, de orvosi kezelésre szorul, akkor ki kell-e fizetnie a kezelés díját, az OEP közölte: rendezetlen jogviszony esetén is jogosult a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatások teljes körére a beteg, azaz nem kell megfizetnie az ellátások költségét, de az adatai átadásra kerülnek a NAV részére.

„Kockázatközösség, amelyben a részvétel kötelező”

Kérdésünkre, hogy miért kötelező fizetni a tb-t, az OEP közölte: a törvény alapján „a társadalombiztosítás Magyarország állampolgárait, illetve a hazánkban munkát végző természetes személyeket magába foglaló kockázatközösség, amelyben a részvétel kötelező”.

(MTI/Rosta Tibor)

90 nap után érdemes résen lenni

Aki dolgozik, attól a munkáltató automatikusan minden hónapban levonja a járulékot. Nem kell fizetnie annak, aki munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban áll, illetve aki álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül.

Az álláskeresési járadék lejárta után – 90 nap – viszont fizetni kell, egészen addig, amíg az érintett nem talál új állást.

Ha valakinek tehát megszűnik a munkaviszonya, a tanulói jogviszonya, vagy más okból megszűnik a járulékfizetés, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie a NAV-hoz és ezt a fizetési kötelezettséget 15 napon belül kell bejelenteni a T1011-es számú adat- és változásbejelentő lapon. A járulékfizetést bármelyik NAV ügyfélszolgálaton intézhetik az érintettek.

Egészségügyi Szolgáltatási Járulék (tb) összege havonta
             2012               2013               2014               2015            2016
         6390 forint          6660 forint          6810 forint          6930 forint         7050 forint

A NAV a hirado.hu-val azt közölte, hogy 2015-ben több mint 208 ezer fő fizetett havi átlagban egészségügyi szolgáltatási járulékot. A fizetés történhet csekken, átutalással vagy bankkártyás befizetéssel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal ügyfélszolgálatain.

Ha végképp nem tudják fizetni, ezt tehetik

Azok az emberek, akik végképp nem tudják befizetni a járulékot, azoknak érdemes a kormányhivatalokban segítséget kérni.

Ha indokolt, az állam egy évig átvállalja a járulékfizetési kötelezettséget. Ennek feltétele, hogy a családban élők esetén az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 120 százalékát, ami 2016-ban 34 200 forint.

(MTI/Vajda János)

Amennyiben valaki egyedül él, abban az esetben a mindenkori öregségi nyugdíj (28 500 forint –szerk.) 150 százalékát nem haladhatja meg a jövedelme, amely 2016-ban 42 750 forint. Azaz, ha valaki havonta 45 ezer forintból egyedül él, az nem kaphat könnyítést.

A fizetési kötelezettséget egy évig tudja átvállalni az állam, ha ez az idő letelik, újra kell igényelni a segítséget.

Mindenki ellenőrizheti a tb számláját

Olykor az is előfordul, hogy a munkavállaló azt gondolja, hogy rendezett a jogviszonya, de az orvosnál mégis felvillan a piros lámpa.

Ennek elkerülése végett érdemes figyelemmel kísérni a járulékbefizetéseket.

Egyrészt a dolgozó a munkahelyétől kérhet igazolást a társadalombiztosítási nyilvántartásba vételéről, másrészt az Ügyfélkapun keresztül lekérdezhető a tb egyéni számla. Azaz a munkavállaló az Ügyfélkapu segítségével pontosan ellenőrizheti, hogy bejelentették-e, illetve a munkabére után a megfelelő járulékot megfizették-e.

Ide fordulhatnak, ha rendezetlen a jogviszony

Bármelyik NAV-ügyfélszolgálaton is könnyedén lekérdezhető, hogy minden rendben van-e járulékfizetéssel kapcsolatban.

Amennyiben probléma merül fel, érdemes először a munkáltatóval tisztázni a helyzetet, mert elképzelhető, hogy valamilyen technikai, adminisztratív hiba miatt rendezetlen a járulékfizetés.

Ha nem technikai hiba van a háttérben, akkor a munkáltatóval kapcsolatos kifogásokat az illetékes Kormányhivatalok munkaügyekkel foglalkozó szervénél érdemes jelenteni.