Eltompítja a halak érzékeit a pusztuló korall

Ausztrál és svéd kutatók elsőként mutatták ki, hogy a korallok kifehéredése és pusztulása közvetlen hatással lehet a zátonylakó halak tanulási képességére, különösképpen a ragadozók elkerülését illetően.

A zátonyok igen gazdag ökoszisztémák, több százezer állatfaj otthonai. Globálisan igen sok nyomás helyeződik rájuk, a valamikori színpompás korallkertek némelyikét mára algákkal borított, elpusztult korallvázak tarkítják. Ezek a változások hatással vannak az ott élő állatokra is.

A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban közölt tanulmányban a James Cook és az Uppsalai Egyetem szakemberei feltárják, a korallok pusztulása és degradációja milyen hatással van arra nézve, hogyan reagálnak a közönséges korallsügérek az éhes ragadozók jelenlétéről árulkodó vegyületekre.

Korallzátony Balinál (Fotó: AFP)

Korallzátony Balinál (Fotó: AFP)

Mark McCormick, a vizsgálat szakembere kifejtette, a halivadékok a megtámadott társak bőre által kiválasztott kémiai riadójelek alapján tanulják meg felismerni az új ragadozókat. A sérült társ leadta jelzést a támadó látványával vagy szagával párosítva megtanulják, mely veszélyes ragadozókat érdemes később elkerülniük.

Viszont a korallok pusztulásával és az algák elburjánzásával a zátonyok úgymond szaglást segítő tájképe megváltozni látszik, ami befolyásolja a halak eme létfontosságú tanulási mechanizmusát.

A kutatók kísérleteikben ki is mutatták, hogy élő korallzátonyon a sebesült társ szagának és a ragadozónak párosítása megtanította a farokfoltos korallsügérnek, hogy kerülje el az új ragadozókat, míg a halott zátonyhoz kihelyezettek egyáltalán nem reagáltak az ingerekre vagy sajátították el a fontos tudást.

Papagájhal korallzátonyon (Fotó: AFP)

Papagájhal korallzátonyon (Fotó: AFP)

Érdekes módon, egy másik, csak az elpusztult zátonyokon élő faj megtanulta felismerni az új ragadozókat a kémiai riasztó birtokában, függetlenül attól, hogy a korall maga élt-e vagy sem.

Oona Lönnstedt, a vizsgálat szakembere szerint, ha a korallok pusztulásával bizonyos fajoknál csökevényesedik a ragadozók katalogizálásának és elkerülésének képessége, a zátonylakó halak változatossága is eltűnhet.

Szavai szerint sok ilyen halfajnak különleges élőhelyre van szüksége, amelyet csak egy egészséges korallzátony biztosíthat.