Szlovénia megkezdi a vállalt menekültek befogadását

Szlovénia csütörtökön befogadja az első 30 menekültet Görögországból az uniós áttelepítési program keretében - jelentette be Vesna Györkös Znidar belügyminiszter szerdán.

Hozzátette, hogy a szíriaiakból és irakiakból álló csoportot Ljubljanában helyezik el “integrációs otthonokban”.

A tervek szerint a migránsoknak integrációs programokban kell részt venniük, ami egy évig tart. Öt évig részesülnek szociális juttatásokban, és minden segítséget megkapnak az államtól, öt év után viszont elvárják tőlük, hogy önállóan el tudják tartani magukat.

Pengésdrótból épített kerítés a szlovén-horvát határon Gibinánál (Murafüred). MTI Fotó: Varga György

(MTI/Varga György)

Az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa még szeptember 22-én minősített többséggel döntött arról, hogy Görögországból és Olaszországból 160 ezer migránst telepítenek át az EU más tagállamaiba a szükséges menekültügyi eljárás lefolytatására. Eddig azonban csak kétezer embert sikerült átköltöztetni más uniós országokba.

A szlovén kormány még márciusban döntött úgy, hogy 587 migránst önként átvesz Olaszországtól és Görögországtól, közülük 20 menekültet a harmadik világból közvetlen átköltöztetéssel.

A áttelepítések májusban kezdődnek, és 2017 szeptemberéig tartanak. Átlagban havonta 40-50 migráns érkezik majd Szlovéniába – a kormány reményei szerint családok -, amelyek menekültközpontokban laknak majd.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. Szlovéniában október közepe óta közel 500 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban.