Kiszelly: dominóhatást válthat ki Ausztria és Magyarország

Faymann az első nyugat-európai politikus, aki belebukott a migránsválságba, és elképzelhető, hogy követhetik mások, ugyanis Ausztriában nagyon érdekes események zajlanak - mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Kiszelly Zoltán politológus.

Most, hogy Ausztriában egy kis koalíciós válság alakult ki, nem tudják, hogy ki legyen Faymann utódja, azt sem, hogy egyáltalán néppárti vagy szociáldemokrata utódja legyen, ráadásul itt az elnökválasztás második fordulója, Ausztriában egyre több olyan hangot lehet hallani, amely előrehozott választást követel – mondta Kiszelly Zoltán, aki szerinte ez nyilván a migránspolitikáról szóló szavazás is lenne egyben.

Kiszelly Zoltán politológus

Kiszelly Zoltán politológus

Nem csak Faymann bukásáról van szó, hanem arról is, ha ez bekövetkezik, akkor ez Németország számára is olyan példát adhat, amin a németek is elgondolkodnak. Merkel kancellár nem akar lemondani, és a német bevándorlásbarát pártoknak óriási többsége van, de azt lehet látni, hogy a német lakosság körében is azért a hangulat megfordult és a többségben vannak azok, akik ezt a nyitott kapuk politikáját, a migránsok befogadását ellenzik vagy ezzel szemben kritikusak – fejtette ki.

„Ez egy elit projekt”

Ausztria, ahogyan a magyar népszavazás is modellhatással, vagy akár egy dominóhatással bírhat. A luxembourgi külügyminiszter a hétvégén egy német tévéinterjúban azt mondta, hogy az európai kérdésekről nem lenne szabad a népet szavazni hagyni, mert ez egy elit projekt. A szavazók pedig ezeket a kérdéseket, mint például a migránsok beengedése  a szavazófülkékben könnyen felülírhatják – mondta a politológus.

Juncker szerint nem kellene annyit a népre hallgatnia a miniszterelnököknek, Asselborn pedig azt mondta, hogy a népszavazások Európa halálát jelentik.

Kiszelly szerint Európa jellege megváltozott, a gazdasági elitek leadják a megrendelést, a politikai elitek szállítják a politikai döntéseket, és Nyugat-Európában a médiának lenne az a feladata, hogy az embereket ráhangolja ezeket a döntésekre.

Rosszabbul élnek a nyugat-európaiak

Ez addig működött is, amíg egy nyertes-nyertes játszma volt, de a globalizáció alatt, az elmúlt 10-15 év alatt bekövetkezett változások alatt azt látjuk, hogy a nyugat-európai emberek magukhoz képest rosszabbul élnek, mint régebben. Ezért szavaznak olyan rendszerkritikus pártokra, mert az eliteknek a döntése már nem nép többségének kedvez, hanem csak ezeknek az elit csoportoknak.