Megérkezett Ukrajnába az IMF küldöttsége

Megérkezett kedden Kijevbe a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége Ron van Ruden vezetésével, hogy tárgyalásokat folytasson ukrán vezetőkkel a hitelprogram folytatásáról.

Az ukrán pénzügyminisztérium közleménye szerint a misszió május 18-ig tartózkodik Ukrajnában. Fő feladata áttekinteni a tavaly márciusban elfogadott ukrán reformprogram végrehajtását.

imf logo

Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét – 5 milliárd dollárt – 2015. március 13-án, a második részletet – 1,7 milliárd dollárt – augusztus 4-én kapta meg Kijev.

A küldöttség másodjára tekinti át az együttműködési program alakulását, elsősorban a pénzügyi, a korrupcióellenes, a bankokat érintő politikára, a nyugdíjreformra és a privatizációra összpontosítva.

Olekszandr Daniljuk ukrán pénzügyminiszter nemrég kijelentette, hogy Ukrajna számára rendkívül fontos legnagyobb hitelezőjével, az IMF-fel való együttműködés folytatása, mert így kiegészítő pénzügyi forrásokhoz juthat Ukrajna más hitelezőktől.

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzése alapján 1,5 százalékos gazdasági növekedés várható idén Ukrajnában 15,1 százalékos infláció mellett.

Az IMF újabb hitelfolyósítását az elmúlt hónapokban kialakult ukrán kormányválság késleltette. A korábbi miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk népszerűtlensége miatt felbomlott a kormány mögötti parlamenti többségi koalíció. Hosszas tárgyalások után végül a két legnagyobb létszámú frakció, a Jacenyuk vezette Népi Front és a Petro Porosenko elnök mögötti blokk alakított új kormánytöbbséget, és április közepén hivatalba lépett az új kabinet az államfőhöz közel álló Volodimir Hrojszman miniszterelnök vezetésével.

Christine Lagarde, az IMF vezetője februárban arra figyelmeztetett, hogy a valutaalap leállíthatja Ukrajna pénzügyi támogatását, ha Kijev nem hajtja végre a beígért reformokat.