Lemondott az osztrák kancellár

Faymann délután hivatalos formában is benyújtotta lemondását Heinz Fischer államfőnek, aki köszönetet mondott be a távozó kancellárnak hétéves munkájáért. Az államfő még a délután folyamán Reinhold Mitterlehner hivatalosan is az alkancellárt bízta meg az ügyek vitelével .

Werner Faymann párton belüli támogatottságának megromlásával indokolta távozását és azzal, hogy az országnak erős kormányra van szüksége.
A kancellár az SPÖ hétfő délutánra összehívott, előre meghirdetett országos elnökségi ülése előtt néhány órával jelentette be lemondását. Az elnökségi ülést a Faymann személyét és a szélsőjobboldallal való együttműködés kérdését, valamint a menekültválság kapcsán az általa követett irányvonalat ért, párton belüli bírálatok hatására hívták össze.

Ennek ellenére még a hét végén is szinte biztosnak látszott, hogy a kancellár a helyén marad, így még a szociáldemokrata párton belül is meglepetést okozott Faymann bejelentése.

Bécs, 2016. május 9. Werner Faymann osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke Bécsben 2016. május 9-én, miután lemondott az összes tisztségéről. (MTI/EPA/Christian Bruner)

Lemondásakor elmondott beszédében az 56 éves kormányfő ismételten védelmébe vette fokozatosan szigorúbbá vált menekültpolitikáját és azt, hogy Bécs felhagyott a menekültek befogadását helyeslő “Willkommenskultur” folytatásával. “Felelőtlenség lett volna, ha nem vezetünk be saját intézkedéseket” – tette hozzá arra utalva, hogy az Európai Unió részéről kemény bírálatok érték az osztrák kormányt a menekültválság kapcsán alkalmazott egyoldalú lépései miatt.

Faymann délután hivatalosan is benyújtotta lemondását Heinz Fischer államfőnek, aki köszönetet mondott be a távozó kancellárnak hétéves munkájáért. Az államfő nem sokkal később hivatalosan is Reinhold Mitterlehner alkancellárt bízta meg az ügyek vitelével.

Werner Fayman az SPÖ vezetéséről is lemondott, pártelnöki tisztségét az SPÖ élén átmenetileg Michael Häupl bécsi polgármester veszi át – jelentették be hivatalosan.
Az SPÖ elnöksége hétfő délután közzétette Faymann utódlásának ütemtervét, így pünkösdig el kell dőlnie ki vezesse a jövőben a szociáldemokratákat, míg a pártelnök hivatalos választására a június 25-re tervezett bécsi pártgyűlésen kerülhet sor.

Häupl a kancellár lemondásával kapcsolatban elmondta: úgy véli a mögött számos személyes indok is állhat. “Ezt tiszteletben kell tartani” – vélekedett. Ugyanakkor arról nem kívánt értékelést adni, hogy valóban támogatottságának megromlása vezetett-e lemondásához. Az SPÖ átmeneti vezetője emellett nem zárta ki, hogy a koalíciós partner, az ÖVP kihasználja a szociáldemokraták helyzetét és új választásokat sürgetnek majd. “Nem tanácsolom ezt” – jelentette ki az osztrák politikus és hozzátette, hogy pártja felkészült erre az eshetőségre is.

Mitterlehner a nap folyamán az osztrák hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: Faymann lemondásának ellenére nem látja okát új választások kiírásának. Szavai szerint tiszteletben tartja Faymann döntését. Ugyanakkor meglepte a távozó kancellár bejelentése és különösen annak időzítése is.
Mitterlehner szerint fontos, hogy “a munkát tekintve megőrizzék a stabilitást”. Az ÖVP elnöke leszögezte: szándékai szerint nem lesznek változások a kormány menekültügyi politikájában, ugyanis sikerült a kabinetben egy közös politikai irányvonalat, emellett egy világos törvényi szabályozást kialakítani e tekintetben. “Abból indulok ki, hogy ezt az irányvonalat változások nélkül folytatni fogjuk”.

Bécs, 2016. május 9. Werner Faymann osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke (k) Bécsben 2016. május 9-én, miután lemondott az összes tisztségéről. (MTI/EPA/Christian Bruner)

Heinz-Christian Strache, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a nap folyamán olyan meggyőződésének adott hangot, hogy Faymann távozása “nem oldja meg az SPÖ alapvető problémáit”. Szerinte viszonylag mindegy ki követi tisztségében a távozó kancellárt, mivel “a kirakat újrarendezése nem változtat a hiányos árukészleten”.

Az FPÖ főtitkára, Harald Vilimsky Twitteren megjelent üzenetében úgy vélekedett: “Szép nap Ausztria számára. Merkelnek is követnie kellene Faymannt”. A főtitkár a menekültügyi politikája miatt bírált Angela Merkel német kancellárra utalt kijelentésével.

A liberális NEOS párt vezetője, Matthias Strolz elmondta: Faymann lemondásában esélyt lát változásokra Ausztriában, illetve az SPÖ-ÖVP “hatalmi kartelljének” megtörésére. Szerinte nem a jelenlegi kormány újraindítására van szükség, hanem egy új kormány indulására. Strolz kijelentésével új választásokat szorgalmazott.

Az osztrák kancellár egyik bizalmasa, Doris Bures osztrák parlamenti elnök köszönetét fejezete ki Faymannak válságos időkben végzett munkájáért. “Werner Faymann Ausztriát biztos kézzel vezette a második köztársaság egyik legnehezebb időszakában” – mondta Bures.

Az SPÖ-n belül az egyik legfőbb kérdés, hogy hajlandóak-e a szociáldemokraták szövetségi szinten is együttműködni a jelentősen megerősödött szélsőjobboldallal. Ez eddig tartományi szinten elfogadott volt, szövetségi szinten azonban tabunak számított. Az ORF osztrák közszolgálati média értesülései szerint ez az SPÖ hetvenfős elnökségi ülésének egyik kulcskérdése.

Noha a párt Faymann vezetésével 2013-ban is megnyerte a választásokat, a párt népszerűségének csökkenését továbbra sem sikerült megakadályozni. Az idei osztrák elnökválasztás április 24-én megtartott első fordulójából Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje került ki a legtöbb szavazattal, és az SPÖ jelöltje, Rudolf Hundstorfer 11 százalékkal csupán harmadikként futott be, Faymannt pártja vezető személyiségei közül is többen nyíltan lemondásra szólították fel.
Werner Eaymann egy esti nyilatkozatában arra utalt, hogy nem kíván felhagyni a politikával.  Sejteni engedte, hogy Brüsszelben akarja folytatni pályafutását.